Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Mistä tiedän olenko raskaana? – Raskauden ensimerkit
Raskaus

Mistä tiedän olenko raskaana? – Raskauden ensimerkit

Ainoa varma tapa varmistaa, oletko raskaana vai et, on tehdä raskaustesti. Kuva: Getty Images

Olenko raskaana? Mitkä ovat raskauden ensimmäiset merkit? Jokainen raskaus on erilainen, ja niin myös raskauden ensimerkit ja raskausoireet. Monilla naisilla alkuraskauden ensimmäiset oireet näkyvät jo pari viikkoa hedelmöityksestä.

Ainoa varma tapa varmistaa, oletko raskaana vai et, on tehdä raskaustesti. Jos kuitenkin havaitset näitä raskauden ensimmäisiä merkkejä, tai alat kokemaan yhtä tai useampaa mainituista oireista, saatat olla raskaana.

1. Rinnat ovat arat

Rinnoissasi tapahtuu muutoksia. Rinnat voivat tuntua aroilta ja raskailta. Myös nännit voivat tummentua ja suonet voivat tulla selvemmin näkyviin. Nämä ovat monille se ensimmäinen merkki raskaudesta.

2. Sinua väsyttää

Koet väsymystä, vaikka nukut riittävästi. Sinun on vaikea pysyä hereillä iltaisin tv-ohjelmaa katsoessa tai kirjaa lukiessa ennen nukkumaanmenoa. Väsymys on usein voimakkainta raskauden alussa ja lopussa, ja on merkki siitä, että tahtia täytyy hidastaa.

3. Pahoinvointi

Usein ajatellaan, että raskauspahoinvointi rajoittuu yksinomaan aamuun, mutta tämä on harhaluulo. Pahoinvointia voi esiintyä niin aamulla, keskipäivällä kuin illalla. Syy pahoinvointiin on raskaushormonien korkeassa tasossa. On suositeltavaa syödä jotain pientä ennen sängystä nousemista sekä muistaa säännölliset ateriavälit.

4. Virtsaamistarve tihenee

Raskauden aikana virtsan eritys lisääntyy ja kohtu voi myös painaa virtsarakkoa. Huomaat, että yhtäkkiä täytyy käydä vessassa jatkuvasti, joskus jopa keskellä yötä.

5. Hajuaisti paranee

Tuntuuko, että roskakori haisee nenääsi tavallista enemmän? Etooko, kun avaat jääkaapin oven? Aiempaa herkempi hajuaisti tai se, että jotkin hajut oksettavat, voi olla merkki raskaudesta.

6. Ruokahalu kasvaa ja makuaisti muuttuu

Onko sinulla useammin nälkä kuin yleensä? Tunnetko ylitsepääsemätöntä mielitekoa jotain tiettyä ruokaa kohtaan? Raskauden alussa myös makuaisti voi muuttua. Joitakin raskaana olevia naisia etoo kahvin maku, vaikka aikaisemmin sitä on juotu useampi kuppi päivässä.

7. Päätä särkee

Raskauden tuomat hormonimuutokset voivat aiheuttaa päänsärkyä. Raskaana olevan tulee välttää asetyylisalisyylihappoa ja ibuprofeiinia sisältäviä kipulääkkeitä. Valitse parasetamolia sisältävä lääke tarvittaessa.

8. Turvottaa

Onko farkut mystisesti kutistunut yön aikana? Keho tuottaa raskauden aikana enemmän progesteronia, joka voi tehdä olon turvonneeksi ja aiheuttaa ummetusta.

9. Vatsaan sattuu

Vatsakipua voi olla vaikea tunnistaa raskausoireeksi, sillä se on usein myös merkki kuukautisista. Kohdun voimakas kasvaminen voi kuitenkin aiheuttaa kuukautiskipua muistuttavaa kipua.

10. Kuukautiset ovat myöhässä

Varmin merkki raskaudesta ovat myöhässä olevat kuukautiset. Kun huomaat, että kuukautisesi ovat myöhässä, on aika ostaa raskaustesti ja selvittää asia.

Raskaustesti näyttää plussaa? Mitä nyt?

Kun raskaustesti näyttää positiivisen tuloksen, ota yhteyttä kotipaikkakuntasi neuvolaan. Neuvolasta saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, tukea sekä tietoa raskauden kulusta. On myös tärkeää, että kiinnität erityistä huomiota terveelliseen ruokavalioon. Jos et vielä syö monivitamiinia ja foolihappoa, on nyt hyvä aika aloittaa. Lopeta myös välittömästi alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttö.

Lähde: babycenter.com

Next article