Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Lue lapsellesi – 5 syytä, miksi se kannattaa
Kasvatus ja oppiminen

Lue lapsellesi – 5 syytä, miksi se kannattaa

Aikuisen on hyvä tarjota lapsen kulloiseenkin kehitysvaiheeseen sopivaa, sekä jo saavutettuja taitoja haastavaa kirjallisuutta. Kuva: Pexels

1. Lukeminen ja loruttelu edesauttavat lapsen aivojen kehitystä

Monipuolinen, rikas kieli on lapsen kehitykselle tärkeää mielen ravintoa, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hänen hyvinvointiinsa. Vuorovaikutteisista kirja- ja loruhetkistä ensimmäisten ikävuosien aikana kehittyvä kielikeskus saa tärkeää voitelua elämän varalle.  

2. Myös vauvalle voi lukea ja lorutella

Runot, laulut ja toiminnalliset loruleikit vahvistavat aikuisen ja lapsen vuorovaikutusta. Arkinen höpöttely vauvan kanssa kehittää kuuloaistia ja tarkkaavaisuutta. Loruleikkien kautta vauva myös hahmottaa kehoaan, kun hänen käsiään ja jalkojaan liikutellaan lorun tahtiin. 

3. Lukeminen vaikuttaa kielen kehitykseen ja sanavaraston kokoon

Arkinen puhekieli on sanastoltaan niukempaa kuin kirjojen ja lorujen kieli. Monien tutkimusten mukaan yhteiset lukuhetket ja loruttelu moninkertaistavat lapsen kotikielen sanavarastoa, joka hyödyttää lasta pitkälle kouluikään ja aikuisuuteen asti. 

4. Kuvakirjoista on monenlaista hyötyä

Värikkäästi, mutta yksinkertaisin muodoin kuvitettu katselukirja tekee taaperolle arkisia esineitä ja asioita tutuksi. Lapsi oivaltaa kuvan ja tekstin välisen yhteyden, ja laadukas kuvakirja koulii myös lapsen visuaalista ymmärrystä. Kuvat rauhoittavat ja viihdyttävät lasta monin tavoin. 

5. Kuhunkin lapsen kehitysvaiheeseen löytyy kirja

Aikuisen on hyvä tarjota lapsen kulloiseenkin kehitysvaiheeseen sopivaa sekä jo saavutettuja taitoja haastavaa kirjallisuutta. Jokainen lapsi on persoona myös kirjamieltymyksissään. Kirjaston ammattilaiset auttavat mielellään löytämään sopivia kirjoja erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Juttuun haastateltiin lastenkirjallisuuden tutkija, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttusta.

Lue lisää varhaisen lukemisen hyödyistä: luelapselle.fi

Next article