Etusivu » Raskaus ja perhe » Lapsen nettikiusaaminen – 4 neuvoa vanhemmille
Kasvatus ja oppiminen

Lapsen nettikiusaaminen – 4 neuvoa vanhemmille

Vanhempien on hyvä tutustua siihen, miten ja missä lapset aikaansa netissä viettävät. Kuva: Getty Images

Kiusaaminen on vakava ongelma, jota kohdataan niin työpaikoilla kuin kouluissa. Seuraukset ovat usein pitkäikäisiä: kiusaaminen vaikuttaa kiusatun minäkuvaan ja identiteettiin. Lisäksi sosiaalisten suhteiden muodostaminen ja ylläpitäminen voi olla kiusatulle vielä tulevaisuudessakin haastavaa.

Nettikiusaamisella tarkoitetaan netin, sosiaalisen median, kännykän ja muiden elektronisten laitteiden välityksellä tapahtuvaa tarkoituksellista ja jatkuvaa kiusaamista. Nettikiusaaminen eroaa ns. perinteisestä kiusaamisesta siten, että se on nimetöntä, kasvotonta ja ajasta sekä paikasta riippumatonta. Nettikiusaaminen on usein jatkumoa muulle kiusaamiselle. Lapsen kanssa kannattaa siis keskustella siitä, tapahtuuko kiusaamista myös koulussa ja miten siihen tullaan puuttumaan.

Vanhempien on hyvä tutustua siihen, miten ja missä lapset aikaansa netissä viettävät. Näin he voivat tukea lasta ja puuttua yksittäiseen tai toistuvaan nettikiusaamiseen. Alle on koottu neuvoja siihen, kuinka vanhemmat voivat tukea lasten turvallista nettikäyttäytymistä ja miten kiusaamistapauksissa kannattaa toimia.

1.  Varmista, että lapsesi osaa suojata yksityisyytensä netissä. Tarkistakaa sovellusten yksityisyysasetukset ja tehkää selkeät pelisäännöt siitä, millaista sisältöä lapsi saa netissä jakaa.

2. Opeta lapsellesi kriittistä median ja netin käyttöä. Tiedon luotettavuutta on osattava arvioida. Lisäksi lapsen on hyvä muistaa, että jos jokin asia on liian hyvää ollakseen totta, sitä se usein on.

3. Huolehdi, että lapsesi kohtelee muita kunnioittavasti netissä. Tähän kuuluu muun muassa toisten tunteiden tunnistaminen ja huomioiminen sekä toisten yksityisyyden arvostaminen.

4. Rohkaise lasta kertomaan kokemuksistaan ja ota ne vakavasti. Keskustelkaa jatkotoimenpiteistä, ja muista ottaa myös lapsesi toiveet huomioon. Loukkaavista sisällöistä, kuten viesteistä ja kuvista kannattaa ottaa kuvakaappaukset, jotta kiusaamisen voi tarvittaessa todistaa. Kiusaaminen on hyvä selvittää asianomaisten kanssa, mutta vakavissa tapauksissa kannattaa kääntyä poliisin puoleen.

Lähteet: NuortenlinkkiMLL & Lapsi ja media -lehtinen

Next article