Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Mielenterveyden hoidossa tikittää aikapommi
Mielenterveys

Mielenterveyden hoidossa tikittää aikapommi

Yhteydenotot Mielenterveysliittoon ovat kasvaneet huomattavasti korona-aikana. Kuva: Getty Images

Mielenterveysongelmien kasvava määrä on hautautunut koronan alle. Meillä on käsissämme todellinen mielenterveydellinen kriisi, sanoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Korona-ajan uutena ilmiönä ovat lisääntyneet mielenterveysongelmat. Ahdistuneisuus, masennus tai muut mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet merkittävästi, mutta jääneet vähälle huomiolle terveydenhuollon ylikuormittumisen takia. Pitkittyessään mielen oireilu voi kroonistua.

– Yhteydenotot Mielenterveysliittoon ovat kasvaneet huomattavasti, ja esimerkiksi chatin kautta tapahtuneet tiedustelut ovat kasvaneet 400 prosenttia. Hätä on aito.

Mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset tarvitsevat usein pikaista apua.

– Yksinäisyys, eristyneisyys tai etätöiden vuoksi aiheutunut paineistettu olo ajavat ihmisiä ahdistukseen ja oireilemaan monella tapaa. Tämä kaikki pahoinvointi tulee purkautumaan näkyville ja meillä on käsissämme todellinen kriisi, jollei jotain tehdä ja pian, Sydänmaanlakka painottaa.

Ja nyt olisi yhteiskunnan aika toimia. Sydänmaanlakka kohdistaa sanansa päättäjille, joilla on käsissään viimeisin hetki tarttua aiheeseen ja nostaa mielenterveys ja niiden hoito ei vain puheen vaan myös käytännön toimien tasolle.  

– Mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset tarvitsevat usein pikaista apua. On kohtuutonta, että hoitoa joutuu odottamaan puoli vuotta tai enemmän.

Mielenterveyden horjuminen pelottaa

Stigman häivyttäminen mielenterveyden yltä on iso haaste. Oman mielenterveyden horjuminen voi olla pelottavaa ja avun etsimistä lykätään.

Sydänmaanlakka kehottaa hakeutumaan avun luo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin mitään varsinaista ongelmaa olisikaan. 

Mielenterveysala on myös hyötynyt koronasta, sillä pakotettu digiloikka on jakanut tietoa ja välineitä laajalle.

– Tavoitamme ihmisiä, jotka ilman digitaalisten keinojen olemassaoloa olisivat jääneet tavoittamatta. Verkossa tapahtuva anonyymi osallistuminen on helpompaa ja mielenkiinto erilaisia tapahtumia kohtaan on suurta, Sydänmaanlakka toteaa.

Kulunut vuosi on siis aiheuttanut paljon pahaa, mutta onneksi on tapahtunut jotain hyvääkin.

Next article