Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Masennukseen kannattaa hakea apua ajoissa
Henkinen hyvinvointi

Masennukseen kannattaa hakea apua ajoissa

Apua masennukseen
Apua masennukseen
sennuksen ensimmäisinä oireina havaitaan usein väsymystä, johon lepo ei auta. Kuva: Unsplash

– Masennus – kuten kaikki tunne-elämän vaikeudet – syntyy suhteessa toiseen ihmiseen, joko nykyhetkessä tai aikaisemmin elämässä, kertoo psykoterapeutti Anne Toivonen-Stenius.

Masennuksen laukaisee jokin uusi elämänvaihe, menetykset tai vakavat traumaattiset kriisit. 

Lisäksi oireiluun saattavat vaikuttaa perinnölliset sekä hormonaaliset tekijät.

Masennuksen ensimmäisinä oireina havaitaan usein väsymystä, johon lepo ei auta. Myöhemmin saattavat ilmaantua myös vaikeus löytää mielihyvää ja kiinnostusta asioihin. 

Kaikki tuntuu yhdentekevälle, elämä koetaan pelkkänä suorittamisena ja arkiset askareet alkavat tuntua työläille.

Univaikeudet, muutokset ruokahalussa ja seksuaalisessa kiinnostuksessa ovat usein masennuksen oireina.

Muutosvaiheet voivat olla haastavia

Elämässä on tapahtumia, joissa tapahtuu suuria psyykkisiä sekä fyysisiä sopeutumista ja hyväksymistä vaativia muutoksia.

Naisilla tällaisia ovat muun muassa raskaus, synnytys, pikkulapsivaihe ja myöhemmin vaihdevuosi-ikä. Sopeutuminen näihin useimmiten odotettuihin elämänvaiheisiin käy yleensä luonnollisesti.

Joskus muutokset elämäntilanteessa kuitenkin tuottavat ongelmia ja ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia sekä jopa masennusoireilua. 

Jotta tilanteessa päästäisiin eteenpäin, ei olisi hyvä jäädä yksin. Haastaviksi koetuissa muutosvaiheissa voi olla hyvä hakeutua psykoterapeuttisen avun piiriin.

– Tuki näissä elämänvaiheissa auttaa selviytymään oireista sekä antaa myös mahdollisuuden ymmärtää itseään ja omaa elämäänsä uudella tavalla, Toivonen-Stenius painottaa lopuksi.

Next article