Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Makwan Amirkhani: Haluan hymyillä ja elää hetkessä!
Henkinen hyvinvointi

Makwan Amirkhani: Haluan hymyillä ja elää hetkessä!

Kuva: Per Häljestam / USA TODAY Sports

Lukuisat vastoinkäymiset matkan varrella opettivat UFC-vapaaottelija Makwan Amirkhanille, että murehtiminen on turhaa. Nykyisin Makwan suhtautuu elämään kepeämmin, ilman surua menneestä tai huolta huomisesta.

Makwan Amirkhani voi hyvin. Henkisesti ja fyysisesti. Kurinalainen harjoittelu ja puhdas ruokavalio pitävät kehon kuosissa. Vapaaottelija nostaa yhtä tärkeäksi terveytensä kantimeksi kuitenkin myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtimisen. Stressi sairastuttaa hyväkuntoisenkin kropan.

– Moni pitää huolta fyysisestä kunnosta, mutta unohtaa sisäisen hyvinvoinnin merkityksen. Koen, että terveyden kannalta on tärkeää, että perhe- ja ystävyyssuhteet ovat kunnossa, eikä stressaa liikaa. Nyky-yhteiskunnassa ihmisillä on paine menestyä työssä, koulussa ja urheilussa. Menestyksen paine aiheuttaa stressiä ja stressi altistaa sairauksille, Amirkhani avaa ajattelumaailmaansa.

Kilpaurheilija ei itsekään ole selvinnyt ilman paineita, mutta on opetellut pois murehtimisesta. Vastoinkäymiset muuttivat suhtautumista asioihin.

– Ennen murehdin paljon menneitä ja tulevaa, kunnes mittani tuli täyteen vastoinkäymisistä ja muutin asennoitumistani. Ajattelin, ettei alamäki ansaitse kyyneliäni. En enää jaksa surra asioita, joille en voi mitään. Yritän vain hymyillä mahdollisimman paljon. Näin asennoitumalla olen selättänyt vastaani tulleet esteet nopeammin, Amirkhani kertoo.

Pettymykset kehässä syövät miestä edelleen, mutta nykyisin ottelija osaa silti nauttia tilanteestansa.

– En aina ole tyytyväinen suoritukseeni, mutta olen tyytyväinen tilanteeseen, missä olen. Olen saavuttanut sen, mistä olen pienenä poikana haaveillut. Tästä eteenpäin haluan vain hymyillä kehässä, Amirkhani toteaa.

Kuva: Per Häljestam / USA TODAY Sports

Puhdasta ruokaa ja aitoja ihmisiä

Makwan arvostaa läheisiä ystävyyssuhteita ja puhdasta ruokaa.

– En halua altistaa itseäni hetken nautinnon vuoksi millekään sellaiselle ravinnolle, jonka tiedän olevan minulle huonoksi. Vältän sokeria ja prosessoitua ruokaa.

Samaan hän kannustaa myös muita.

– Uskon, että ihminen pysyy terveempänä luopumalla sokerista. Vanhempana sitä sitten taputtelee itseään kiitokseksi olalle tästä päätöksestä. Jos haluaa muutosta elämäänsä, niin sokerista irtautumalla pääsee jo pitkälle, Amirkhani vinkkaa.

Kilpaurheilija elää rutiininomaista elämää, mutta rentoutumisellekin on paikkansa.

– Vapaalla haluan olla sellaisten ihmisten ympäröimänä, jotka välittävät minusta. En kaipaa bailaamista ja iltoja, joista suuri osa ihmisistä ei edes muista mitään seuraavana päivänä.  Rentoudun nauttimalla hyvää ruokaa läheisten, aitojen ihmisten seurassa, Amirkhani toteaa.

Next article