Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Elämä savuna ilmaan?
Päihteet

Elämä savuna ilmaan?

tupakointi
tupakointi
Mitä varhaisemmassa vaiheessa tupakoinnin lopettaa, sitä paremmin keho toipuu jo aiheutuneista vaurioista. Kuva: Unsplash

Ei ole elintoimintoa, johon tupakoinnin haitat eivät heijastuisi. Sydän, keuhkot ja aivot kärsivät eniten. Mitä nopeammin stumppaat, sitä paremmin jo aiheutuneet haitat ovat minimoitavissa.

Tupakointi altistaa syöpäsairauksille, sydän- ja verisuonitaudeille, hengityselinsairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja erektiohäiriöille. Tupakoinnista jo aiheutuneet haitat vähenevät, kun tupakoinnin lopettaa.

– Lopettamisen jälkeen häkä poistuu elimistöstä, verenpaine laskee, sydän jaksaa pumpata paremmin verta, rasituskestävyys kasvaa ja olo on kirkkaampi. Keuhkojen värekarvatoiminta elpyy, ja alkuvaiheessa limaa voi irrota paljonkin. Suomen Savossa on kehitetty hengityslaite, jonka on osoitettu olevan hyvä apu tupakoinnin lopettamisen jälkeiseen limaisuuteen ja hengitysvaikeuksiin. Se puhdistaa keuhkoja, vahvistaa hengityslihaksia ja vähentää ärsytystä, lääkäri Hannu Vierola vinkkaa.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa savuttomuus alkaa, sitä paremmin keho toipuu tulleista vaurioista.

– Se tiedetään, että ennen 30 ikävuotta lopetettu tupakointi ei vaikuta elinikään. Vastaavasti 50 vuoden iässä stumpanneiden eliniänodote laskee viidestä seitsemään vuoteen. Kuitenkin sydänriskit pienenevät selvästi kaikilla jo muutama vuosi lopettamisen jälkeen, Vierola kertoo.

– Kymmenien vuosien seurantaan perustuva tutkimus osoitti, että yli 20 vuotta askillisen päivässä polttavien sydänriskit putosivat 40 prosenttia viidessä savuttomassa vuodessa verrattuna samaan tahtiin tupakointia jatkaneisiin. Myös aivohalvauksen riski laskee muutamassa vuodessa, ellei vakavaa kalkkeutumista ole ehtinyt tapahtua. Keuhkosyöpäriski ei poistu kokonaan, mutta vähenee huomattavasti, Vierola jatkaa.

Lopettamisen tueksi lääkäri suosittelee nikotiinivalmisteita. Sähkötupakka ja nuuska sen sijaan ovat siirtymä ojasta allikkoon.

– Sähkötupakka on susi lampaan vaatteissa. Siitä irtoaa pieniä terveydelle haitallisia metallihiukkasia, josta voi aiheutua vakavia keuhkokomplikaatioita. Nuuska puolestaan altistaa voimakkaalle nikotiiniriippuvuudelle, Vierola kertoo.

Tiesitkö, että…?
• Tupakoitsijat menettävät keskimäärin 10 elinvuotta tupakoinnin seurauksena.
• Tupakoinnin on todettu liittyvän lähes 30 eri sairauteen ja lisäävän merkittävästi 10 eri syöpäsairauden riskiä.
• Tupakointi on yleinen syy syöpäkuolemien taustalla. Kolmannes syöpäkuolemista on yhteydessä tupakointiin, keuhkosyöpäkuolemista jopa 90 % on tupakoinnin seurausta.
• Tupakoitsijalla on lähes 40 % suurempi todennäköisyys saada sydänkohtaus alle 40-vuotiaana kuin ikäluokkansa savuttomilla.

Lue myös: Vapaaksi päihteiden kahleista

Next article