Skip to main content
Etusivu » Neurologiset sairaudet » Alzheimerin taudin varhainen tunnistaminen parantaa hoidon tuloksia
Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin varhainen tunnistaminen parantaa hoidon tuloksia

Varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitetun kliinisen ravintovalmisteen on todettu hidastavan muistin sekä arjen kognitiivisen toimintakyvyn heikentymistä. Kuva: Getty Images

Merja Hallikainen

erikoislääkäri, neurologia

Parantavaa hoitoa Alzheimerin tautiin ei ole löydetty, mutta potilaan ja hänen läheistensä elämänlaatua voidaan kuitenkin merkittävästi parantaa varhain aloitetulla ja yksilöllisellä hoidolla.

Alzheimerin taudin varhainen tunnistaminen ja diagnosointi ennen merkittävää muistin ja toimintakyvyn heikkenemistä ovat edellytyksenä vaikuttaville hoito- ja tukitoimille. Neurologian erikoislääkärin Merja Hallikaisen mukaan tulevaisuuteen varautuminen ja elämän järjestäminen omien toiveiden mukaisesti on mahdollista.

– Tieto, neuvonta ja tuki antavat mahdollisuuden ymmärtää oireita ja sopeutua sairauteen. Syy erikoiselta tuntuville tilanteille ja selittämättömiltä tuntuville muutoksille selviää. 

Varhainen hoito- ja kuntoutussuunnitelma antavat eväät potilaan omatoimisuuden ylläpitoon ja perheen tukeen.

Hakeudu tutkimuksiin matalalla kynnyksellä

Jos oma tai läheisen arkielämää kiusaava muistin heikentyminen tai käyttäytymisen muutos huolettaa, on hyvä hakeutua oman alueen muistihoitajan vastaanotolle tai olla suoraan yhteydessä lääkäriin. Perusterveydenhuollossa tehdään asianmukaiset perusselvittelyt.

– Henkilö, jonka kohdalla herää epäily alkavasta Alzheimerin taudista, ohjataan lisätutkimuksiin muistisairauksiin perehtyneeseen yksikköön, Hallikainen sanoo. 

Hallikainen kannustaa hakeutumaan tutkimuksiin hyvin matalalla kynnyksellä. Hän painottaa, että vaikka Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, sen etenemistä voidaan hidastaa varhain aloitetulla hoidolla ja tuella.

– Alzheimerin taudin lääkehoito tehoaa parhaiten taudin varhaisvaiheessa. Tarjolla on paitsi lääkkeettömiä hoitoja, kuten erilaiset kuntouttavat toimet, myös ravitsemushoito.

Ravintovalmiste hidastaa tehokkaasti taudin etenemistä

Varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitetun kliinisen ravintovalmisteen on todettu hidastavan muistin sekä arjen kognitiivisen toimintakyvyn heikentymistä.

– Ravintovalmisteen käyttäminen lääkehoidon rinnalla säilyttää arjen toimintakyvyn lievässä ja varhaisessa taudissa selvästi parempana, Hallikainen sanoo. 

Asiantuntija korostaa samalla, että Alzheimerin taudissa useat tekijät vaikuttavat ravitsemuksen niukaksi jäämiseen. Aliravitsemuksesta kärsivän potilaan Alzheimerin taudin oireet ovat voimakkaammat.

– Siksi on tärkeää, että potilaiden hoidossa kiinnitetään huomiota säännölliseen ateriarytmiin ja monipuoliseen ruokavalioon, jossa kaikki välttämättömät ravintoaineet on turvattu.

Next article