Etusivu » Näkö ja kuulo » Silmät pidetään kunnossa sopivilla piilolinsseillä
Linssit

Silmät pidetään kunnossa sopivilla piilolinsseillä

piilolinssit
piilolinssit
Piilolinssejä hankittaessa suositellaan menemistä optikkoliikkeeseen. Kuva: Getty images

Trendi osoittaa piilolinssien käytön yleistyvän. Linssivalmistajat kehittävät yhä laadukkaampia, moneen käyttöön sopivia linssejä, ja valikoima markkinoilla kasvaa. Väärin valitut piilolinssit aiheuttavat epämukavuutta ja jopa silmätulehduksia. Omin päin piilolinssejä ei siis kannata lähteä hankkimaan – ainakaan ensimmäisellä kerralla.

Piilolinssien materiaalit paranevat koko ajan. Yleisimmin niillä ratkaistaan optikko Satu Järvisen mukaan lähi- tai kaukonäön ongelmat. Myös hajataittoon tai ikänäön tuoman moniteholinssien tarpeeseen tultaessa oikein valituista piilolinsseistä saa tarvittavan avun eikä niiden käyttöä tarvitse lopettaa ja siirtyä silmälaseihin, kuten aiemmin. Linssien kategorian laajentuessa voidaan palvella yhä suurempia asiakasryhmiä.

– Nuorisolle ja urheilijoille linssit ovat helppo ratkaisu. Monissa urheilulajeissa silmälasien käyttö ei ole sallittua, jolloin apu urheilun ajaksi saadaan piilolinsseistä. Osittain juuri nuorten urheilijoiden vuoksi piilolinssien käyttäjäkunta alkaa jo 6 vuoden iästä, Järvinen kertoo yllättävästi.

– Piilolinssejä hankittaessa suositellaan menemistä optikkoliikkeeseen, jossa saa paitsi ammattilaisen avulla sopivat linssit myös hyvän opastuksen niiden käyttöön, hän painottaa.

Sopivat linssit valitaan kyynelnesteen rakenteen sekä silmän pinnan kaarevuuden ja halkaisijan mukaan, näin kyynelneste pääsee kiertämään linssin alla. Liian tiukka tai löysä linssi hankaa silmässä ja aiheuttaa epämukavuutta tai jopa silmätulehduksen. Myös hapen on päästävä läpäisemään linssi.

Järvinen muistuttaa, että huolellisuus ja puhtaus ovat piilolinssin käyttäjälle avainasioita, kuten myös  kostutustippojen käyttö linssin pinnan pysymiseksi mahdollisimman joustavana ja kosteana. Tärkeää on toimia valmistajan tai optikon ohjeiden mukaan; esimerkiksi kertalinssejä käytetään todella vain yhden kerran.

– Kerran vuodessa on suositeltavaa käydä optikon tarkastuksessa, jolloin selviää mahdolliset silmässä tai näössä tapahtuneet muutokset. Jos itse tuntee kutinaa, kirvelyä tai muuta epämukavaa oloa, on syytä olla heti yhteydessä optikkoon, Järvinen vielä opastaa.

Next article