Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Piilolinssien käyttäjä – huomio näihin asioihin!
Kauneus

Piilolinssien käyttäjä – huomio näihin asioihin!

Meikit tulisi vaihtaa säännöllisesti uusiin. Kuva: Unsplash

Piilolinssien käyttäjän kannattaa olla tarkkana käsihygienian ja meikkien sisältämien aineiden suhteen.

Kun kosket piilolinssiin, kaikki sormissa olevat aineet voivat päätyä niiden kautta silmiin. Perusasioihin kuuluukin käsien pesu ja kuivaus ennen pehmeiden piilolinssien laittamista sekä linssien huolellinen puhdistus ja säilytys niille tarkoitetussa puhdistusnesteessä. Helpompi valinta on kertakäyttöiset linssit, joihin ei kerry likaa.

Meikkien tulee olla puhtaita, eikä niitä kannata lainailla toisilta. Meikitkin pilaantuvat ajan saatossa. Silmätulehduksen jälkeen meikit kannattaa uusia, jottei niissä muhi bakteereja.

Meikatessa luomivärin tai ripsivärin hiukkasia voi joutua piilolinssin alle tai tarttua niiden pintaan, mikä aiheuttaa hankausta ja tulehdusriskiä. Silmien rajaamista luomien sisäpinnoilla ei suositellakaan, jos käyttää piilolinssejä. Meikkien ainesosista parabeenit ärsyttävät silmiä. Meikeissä oleva vaha ei sovi piilolinssien kanssa yhteen, ja rasvoissa ja luomiväreissä olevat öljyt voivat sumentaa linssejä.

Tuttu sääntö on, että ensin pois piilolinssit ja sitten meikki.

Yleisimpiä silmäoireita ovat ärsytys, punoitus ja kutina, jota monet herkkäihoisetkin voivat saada meikeistä. Silmätulehdus on jo ikävämpi asia. Allergiatestatuissa meikeissä ainesosat on selkeästi merkattu, ja meikit on tutkittu yhteistyössä silmä-, iho- ja allergialääkäreiden kanssa.

Herkkäsilmäisten ja piilolinssien käyttäjien meikeissä käytetään sellaisia pigmenttejä, jotka eivät allergisoi, ja meikkien mineraalipohjaiset ainesosat on todettu silmäystävällisiksi. Ei-ionisoiva tarkoittaa sitä, että niissä ei ole sähkövarausta, joka vetäisi puoleensa proteiineja. Silmän pinnalla kyynelfilmissä on proteiineja, jotka kertyvät piilolinssin pintaan. Nämä proteiinikertymät ja myös lika aiheuttavat silmien ärsyyntymistä, kuivuutta ja piilolinssien sumentumista.

Tuttu sääntö on, että ensin pois piilolinssit ja sitten meikki. On hyvä, että puhdistusaineella on sama pH-arvo kuin kyyneleillä. Yleensä piilolinssien käyttäjille suositellaan vesiliukoisia meikkejä, mutta nykyään on saatavilla myös vedenkestäviä allergiatestattuja meikkejä sekä niille poistoaineita.

Juttua varten haastattelimme asiantuntija Tiia Fribergiä.

Next article