Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Näkö kirkkaaksi mustikalla
Ravinto

Näkö kirkkaaksi mustikalla

mustikan-terveysvaikutukset-kotimainen-superruoka
mustikan-terveysvaikutukset-kotimainen-superruoka
Mustikan terveydelle hyödylliset vaikutukset liittyvät ennen kaikkea sen sisältämiin antosyaaneihin. Kuva: Unpslash

Kotimaisten marjojen aatelia edustavalla mustikalla on lukuisia terveyshyötyjä. Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan mustikkauute kohentaa silmän mukautumiskykyä ja virkistää näyttöpäätetyöskentelyn väsyttämiä silmiä.

Tummansiniset antosyaanimarjat ovat todellista superruokaa. Useissa tutkimuksissa on vahvistettu, että mustikan polyfenolit ovat antioksidatiivisia ja hyväksi verisuonistolle. Viimeisimpänä niiden on esitetty auttavan ikääntymisen ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamissa ongelmissa esimerkiksi hillitsemällä matala-asteista tulehdusta. 

Näkökykyyn ja silmän sopeutumiseen liittyvät hyödyt johtunevat juuri antosyaaneista.

Itä-Suomen yliopiston dosentti ja ravitsemusterapeutti Essi Sarkkinen sanoo, että mustikan terveydelle hyödylliset vaikutukset liittyvät ennen kaikkea sen sisältämiin antosyaaneihin, joita on mustikan lisäksi runsaasti myös muissa tummansinisissä marjoissa, kuten mustaherukoissa ja variksenmarjoissa. 

– Mustikassa on runsaasti terveydelle edullisia polyfenoleja, mutta eniten juuri antosyaaneja, joihin mustikan useat tunnetut terveysvaikutukset liitetään. Näkökykyyn ja silmän sopeutumiseen liittyvät hyödyt johtunevat juuri antosyaaneista.

Japanilaistutkimusten mukaan mustikkauutteet vaikuttavat sekä silmän mukautumiskykyyn että väsymiseen, jos silmää rasitetaan. Ne kohentavat silmien kykyä sopeutua erilaisiin aistiärsykkeisiin, kuten valon määrän muutoksiin.

– Jo parista desistä tuoreita mustikoita saa 500 milligrammaa antosyaaneja. Jos mustikkaa nauttii lisäravinteena, sitä sisältävän ravintolisän valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota, kuinka paljon antosyaaneja ja mitä muita vaikuttavia aineita se sisältää. Mustikka marjana sisältää runsaasti myös E-vitamiinia, jolla antioksidanttina on antosyaanien ohella hyödyllisiä terveysvaikutuksia, Sarkkinen toteaa. 

Next article