Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Viittomakielinen rap-artisti: “Musiikki tuo kuurojen asiat esiin”
Tarinat

Viittomakielinen rap-artisti: ”Musiikki tuo kuurojen asiat esiin”

Kuva: Brendan Delany

Räppäri Signmark tunnetaan musiikin tekemisen lisäksi kuurojen ja muiden vammaisryhmien sekä kielivähemmistöjen etujen ja oikeuksien puolesta puhuvana ulkoministeriön erityisasiantuntijana.

Marko VuoriheimoSignmark – toimii ulkoministeriön ministereiden ihmisoikeustyön erityisasiantuntijana jo kahdeksatta vuotta. Hän puhuu muun muassa YK:n tai EU:n tapahtumissa vammaisten oikeuksista.

Jaa, oma unelmani…täytyy sanoa, että tällä hetkellä elän sitä.

– Toisinaan saatan heittää myös keikan eli toimenkuvani vaihtelee paljon. Pääasiassa pyrin kuitenkin tapaamaan eri vammaisjärjestöjen edustajia ja inspiroimaan heitä ajamaan vammaisten oikeuksia. Tapaan myös ministereitä ja muistutan heitä, ettei vammaisryhmiä saa unohtaa. Päättäjät on saatava pohtimaan parhaita keinoja tehdä sillä saralla yhteistyötä.

– On hullua, että he, jotka päättävät kuurojen asioista, eivät tiedä mitään esimerkiksi viittomakielestä ja kuurojen kulttuurista. Itselleni tämä merkitsee mahdollisuutta olla mukana vaikuttamassa myös omaan arkeeni liittyvissä asioissa, Vuoriheimo sanoo painokkaasti.

Saavutettavuus ja esteettömyys – niissä riittää maailmassa tekemistä

Suomi on edelläkävijöiden joukossa vammaisoikeuksissa, vaikka täälläkin tekemistä vielä riittää. Esimerkiksi viittomakielisille Kelan tulkkauspalvelut ja tekstitykset ovat puutteellisia.

– Eihän täällä ole tv:ssä melkein mitään ohjelmaa, mitä voisin seurata. Myös juna-asemien kuulutuksissa kerrotut laiturin tai aikataulun muutokset eivät tule kuurojen tietoon ollenkaan, Vuoriheimo parahtaa.

Arkea helpottavia palveluita Vuorenheimo onkin alkanut kehittää itse. Yritystensä kautta hän toimittaa tulkkauspalveluita, mobiilitulkkauspalveluita sekä oppimateriaaleja kouluille ja muille oppilaitoksille.

Musiikillani haluan herätellä ihmisiä ajattelemaan

Musiikissaan Vuoriheimo ottaa kantaa kuurojen yhteiskunnallisiin ongelmakohtiin, mutta haluaa pitää sen myös rentona ja puhua kavereista, parisuhteesta ja harrastuksista.

– Viime aikoina olen puhunut myös unelmien toteuttamisesta ja haluan muistuttaa ihmisiä siitä, että pienillä asioilla voi toteuttaa unelmiaan, kun alkaa vaan tehdä asioita niiden eteen, hän sanoo.

– Jaa, oma unelmani…täytyy sanoa, että tällä hetkellä elän sitä. Yritän jakaa sitä kokemusta muille ja kerron, kuinka olen päässyt tähän ja mitä kaikkea se on minulta vaatinut.

Erityisesti uransa alussa kuuro räppäri kohtasi paljonkin ennakkoluuloja. Ensimmäisen levyn kohdalla hänet nähtiin vain kuurona, eikä hän kelvannut musiikkialalle. Ensimmäisiin levyjulkkareihin kutsutuista 153 median edustajasta yksikään ei tullut paikalle.

– Ovia muurattiin edestäni kiinni, se oli kova paikka. Onneksi en luovuttanut vaan vahvan itsetunnon ja luottamuksen turvin lähdin tilaamaan levyjä Saksasta ja menin levyjeni kanssa Helsingin keskustaan jakamaan niitä päättäväisesti kaduille, ravintoloihin, medialle ja muualle. Pian yhteydenottoja alkoikin tulla, hän kertoo.

Nyt hänellä on uskollisia faneja ympäri maailman noin satatuhatta.

Pian haastattelun jälkeen Signmark suuntaa keikalle Brasiliaan. Uudet maat ja kulttuurit kiinnostavat ja aikaisemmin muusikko hyödynsi keikkamatkojaan tutustuakseen niihin tarkoin. Vuosien reissaamisen jälkeen Suomi ja erityisesti ajan viettäminen oman perheen kanssa vetävät hänet kuitenkin takaisin jo muutaman päivän kuluttua.

– Ehkä marraskuussa malttaisin jäädä Brasiliaan kuukaudeksi, hän naurahtaa.

Next article