Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Migreenilasit helpottavat migreenin oireita
Migreeni

Migreenilasit helpottavat migreenin oireita

Valoherkkyys on yhteinen tekijä migreenipotilaille. Kuva: Unsplash

Kansainvälisten tutkimusten mukaan erikoissävytetyt silmälasien linssit lieventävät migreenikohtausten oireita.

Migreeni on usein lamauttava sairaus, jossa voimakkaat päänsärkykohtaukset aiheuttavat jopa työkyvyttömyyttä. Migreenikohtausten laukaisijoita on useita, esim. stressi, kirkkaat valot, voimakkaat tuoksut, lämpötilan vaihtelut, alkoholi ja vuorokausirytmin muutokset. On yksilöllistä, mikä näistä oireista aiheuttaa kenellekin kohtauksen.

Valoherkkyys on kuitenkin eräs yhteinen tekijä migreenipotilaille: tutkimusten mukaan jopa 90 % migreeniä sairastavista kertoo kärsivänsä valoherkkyydestä. Erityisesti näyttöpäätteiden ja led-valojen ns. sininen valo toimii usein migreenikohtausten laukaisijana. Ongelma ei ole vähäinen, sillä Suomessa migreeniä sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä.

Sininen valo on silmälle erityisen haitallista, koska se tunkeutuu silmän rakenteisiin tehokkaammin kuin toisenväriset valot. Ulkotiloissa voidaan haitalliselta UV-säteilyltä suojautua aurinkolasein, ja nyt on kehitetty uusi, luonnonmukainen suojautumiskeino myös sisätilojen haitallista sinistä valoa vastaan.

Sävytetty linssi suodattaa

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että vaaleanpunertava FL-41-sävy silmälasien linsseissä suodattaa jopa 80 % valoherkille silmille vaarallisesta valosäteilystä. Tämän on todettu tehokkaasti vähentävän jännityspäänsärkyä ja migreenikohtausten todennäköisyyttä.

Esimerkiksi Birminghamin yliopiston tekemässä tutkimuksessa migreenistä kärsivät henkilöt käyttivät ruusun sävyisiä (FL-41) silmälaseja. Sävy sulkee ensisijaisesti pois sinivihreää valoa ja ne kehitettiin alun perin vähentämään herkkyyttä loisteputkivaloa vastaan, mutta ne osoittautuivat lieventävän myös migreeniä, luomikouristuksia ja muita valonherkkyysoireita. Tutkimukseen osallistuneet kokivat kohtauksien vähentyneen 6,2 kohtauksesta, 1,6 kohtaukseen kuukaudessa.

Käytössä täysin turvallisia, sävytettyjä linssejä on saatavilla optikkoliikkeistä eikä niiden käyttäminen edellytä silmälääkärillä käyntiä. Voit hankkia linssit joko omalla vahvuuksillasi tai valmiskehyksellä nollavahvuudella. Lisätietoja voi kysyä optikkoliikkeestä ja silmälääkäriltäsi.

Next article