Etusivu » Näkö ja kuulo » Korvalääkäri neuvoo: Näin ylläpidät korvan terveyttä
Korvien terveys

Korvalääkäri neuvoo: Näin ylläpidät korvan terveyttä

korvaoireet-korvakipu-kuulon-heikkeneminen-korva
korvaoireet-korvakipu-kuulon-heikkeneminen-korva
Kuva: Getty Images

Korvalääkärin vastaanotolla tavallisimmat korvaoireet ovat korvan tukkoisuus, kutina, kipu ja kuulonlasku.

– Aikuisten tavallisin syy hakeutua vastaanotolleni on korvakäytävän tukkoisuus. Usein tukkoisuus mielletään vaikun aiheuttamaksi ja sitä on yritetty kotona poistaa itsehoitotuotteilla, vanupuikoilla, vedellä tai saippualla, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Seppo Kuttila.

– Vastaanotollani tutkin korvat mikroskoopilla ja samalla määrittyy diagnoosi tukkoisuudelle: puolessa tapauksista syy on vaikussa, jota on työnnetty puikolla syvälle korvakäytävään tai jota eivät itsehoitotuotteet ole irrottaneet, Kuttila selventää.

Muita syitä ovat infektioperäinen nuha, allerginen nuha, nielutulehdus tai korvakäytävän sienitulehdus. Joskus myös hampaiden narskuttelu aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta.

Korvan kutina voi kiusata vuosia

Korvakäytävän kutina voi olla hyvin häiritsevää. Kutinan kotihoito ilman korvan tutkimista ja diagnoosin selvittämistä ei yleensä onnistu. Kutinan syitä ovat korvakäytävän sieni- tai bakteeritulehdus, ihottuma, ihon hilseily ja ulkosuun ihon halkeama.

– Joskus kutinan syy on yllättävä. Potilaan hämmästys on ollut suuri kaivettuani korvakäytävästä 6 millimetrin kokoisen kuolleen ötökän rantaloman päätteeksi tai kumirouhetta jalkapalloharjoitusten jälkeen, Kuttila kertoo.

Korvakivun syy tulee aina selvittää

Flunssan yhteydessä välikorvaan voi kehittyä tulehdus, mikä aiheuttaa kuulon laskun ja korvakivun.

– Usein potilas hakeutuu vastaanotolleni oireenaan korvakipu ilman flunssaa. Kyseessä on useimmiten heijastekipu niskasta tai purentaelimestä. Väitöskirjassani osoitin, että hampaiden pureminen yhteen tai narskuttelu ovat yleisiä syitä terveen korvan kivulle. Tutkimus osoitti purentakiskon auttavan terveen korvan voimakkaaseenkin kipuun. Heijastekivun tutkimisessa ja hoidossa teen yhteistyötä purentaelimen erikoishammaslääkärin ja fysioterapeutin kanssa, Kuttila täsmentää.

Muita korvakivun syitä ovat hampaan, nielun tai sylkirauhasen tulehdus.

Kuuloa on syytä varjella

Aikaisemmin melun aiheuttamia kuulovaurioita todettiin enimmäkseen teollisuudenalalla työskentelevillä, mutta nykyisin yleisimmät syyt ovat vapaa-ajalla aiheutuneet meluvauriot.

– Kovaääniset konsertit ja suurella voimakkuudella soitetut nappikuulokkeet voivat aiheuttaa kuulon heikkenemistä jo muutamassa tunnissa. Kuulo voi vaurioitua myös ammunta-, musiikki- ja moottoriharrastuksissa, jos kuuloa ei suojata melulta. Osa kuulovaurioista parantuu, mutta osa voi jäädä pysyväksi. Esimerkiksi konsertin jälkeinen kuulon aleneminen tulee tutkia välittömästi, jotta olisi paras mahdollisuus hyvään hoitotulokseen, Kuttila korostaa.

Next article