Etusivu » Näkö ja kuulo » Kamra voi korvata lukulasit
Silmien hyvinvointi

Kamra voi korvata lukulasit

Kamra-silmäimplantti
Kamra-silmäimplantti
Kuva: Unsplash

Kamra-silmäimplantti on uudenlainen ratkaisu heikentyneen lähinäön korjaamiseen. Se on erityisesti yli 40-vuotiaille, lukulaseista tai piilolinsseistä eroon haluaville kehitetty ratkaisu.

Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen lähelle näkeminen vaikeutuu vähitellen. Kyseessä ei ole sairaus vaan normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jota kutsutaan ikänäöksi. 

Perinteisesti ikänäköä korjataan lukulaseilla, moniteholaseilla tai linssileikkauksella. Linssileikkaus tehdään tyypillisesti yli 55-vuotiaille ja se vastaa varhaisessa vaiheessa suoritettua kaihileikkausta. Operaation jälkeen potilaat eivät enää myöhemmin tarvitse kaihileikkausta.

Harmaakaihia tulee ikääntymisen myötä lähes kaikille. Nelikymppisillä sen kehittyminen vie kuitenkin parhaassa tapauksessa kymmeniä vuosia. Jos lukulasien tai piilolinssien kanssa eläminen ei tunnu miellyttävältä, voi niistä päästä eroon Kamra-implantilla. Leikkaustekniikka on käytössä Suomessa ainoastaan Tampereen Terveystalossa.

– Kamra on piilolinssiä pienempi ja ohuempi kalvomainen rengas, jonka keskellä on aukko. Se asetetaan laserleikkauksessa ei-johtavaan silmän sarveiskalvon sisään pieneen taskuun. Kamran avulla näkö paranee lähi- ja välialueilla, ja se vähentää merkittävästi lukulasien tarvetta, Tampereen Terveystalossa työskentelevä silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Tero Pajari kertoo.

Kamra on silmälle ystävällinen ja turvallinen ratkaisu. Sarveiskalvon sisälle asetettava Kamra-implantti voidaan laittaa myös taittovirheleikattuun silmään, jos leikkaus on onnistunut tavalliseen tapaan hyvin. Jos molemmissa silmissä on taittovirhettä, se korjataan laserleikkauksella ennen Kamra-implantin asettamista erillisessä operaatiossa.

– Silmiin suunnitellaan Kamran myötä kevyt monovisio: toinen silmä näkee paremmin lähelle ja toinen kauas. Aivojen mukautuvuus mahdollistaa tällaisen optisen järjestelmän. Kamra-implantti aiheuttaa perinteistä monovisiota vähemmän kaukonäön häiriöitä. Kamra mielletään myös linssileikkausta miedommaksi vaihtoehdoksi, Pajari selventää.

Kaikille silmien eriparisuus ei kuitenkaan sovi. Soveltuvuutta arvioidaan tarkasti jo operaation suunnitteluvaiheessa. Tero Pajarin mukaan Kamra-leikkaus on tarvittaessa myös helposti peruutettavissa, mikä ei ole yhtä yksinkertaista muissa ikänäön korjausoperaatioissa. Myös tulevaisuudessa mahdollisesti odottava kaihileikkaus voidaan tehdä silmään, jossa on Kamra-implantti, ilman että sitä tarvitsee poistaa.

Next article