Etusivu » Näkö ja kuulo » Kaihertaako kuivuus silmiä?
Kuivat silmät

Kaihertaako kuivuus silmiä?

Päivisin kuivia silmiä helpottamaan riittää yleensä ohuempi silmätippa ja öisin sopivat paksummat tuotteet, jotka kosteuttavat pidempään. Kuva: Getty Images

Kyynelneste on näkemisen kannalta välttämätöntä, koska kuivassa silmässä kuva ei tarkennu yhtä hyvin kuin silmän ollessa kostea. Kun silmien kosteus palautuu, uusia silmälaseja ei ehkä tarvitsekaan.

Kuivasilmäisyys johtuu monilla siitä, että silmäluomien reunoissa olevat Meibomin rauhaset ovat tukossa.

– Meibomin rauhasten erittämä rasva sekoittuu kyynelnesteeseen ja estää sitä haihtumasta. Luomireunojen puhdistus kannattaa tehdä viikoittain, jolloin kyynelnesteen laatu paranee, koska siihen sekoittuu tuoretta rasvaa. Ohjeet saat optometristiltä, sanoo optometristi Pekka Palmu Silmäoptikot Palmulta.

Kuivuutta voivat aiheuttaa myös silmän kirurgiset toimenpiteet, alaluomien rakenteellinen velttous ja se, jos silmät jäävät auki nukkuessa. Kyynelnesteen tuotanto nimittäin häiriintyy, jos alaluomi ei ole silmässä kiinni.

– Siksi kunnollinen räpyttely on niin tärkeää ja esimerkiksi päätteellä ollessa se voi unohtua. Pidä aina välillä tauko, jolloin katsot kauas ja keskityt räpyttelyyn. Yöllä voit käyttää silmämaskia, koska se auttaa silmiä pysymään kiinni, Palmu kertoo.

Ota käyttöön Palmun vinkit kuivasilmäisille

Kostutustippoja ja silmänhoitotuotteita on paljon erilaisia. Kun optikko tutkii kuivasilmäisyyttä, hän pääsee kiinni sen syihin ja antaa täsmälliset ohjeet.

Silmien kuivuutta voi vähentää esimerkiksi erilaisilla silmätipoilla. Mutta mistä tietää, mikä silmätippa on hyvä?

– Säilöntäaineeton, fosfaatiton ja silmien suolatasapainoa parantava silmätippa auttaa silmiä voimaan hyvin eikä tuotteelle allergisoidu. Päivisin riittää yleensä ohuempi tippa ja öisin sopivat paksummat tuotteet, jotka kosteuttavat pidempään, Palmu neuvoo.

Jos silmien kuivuus on invalidisoivaa, optikoilla on apu siihenkin.

– On olemassa kova piilolinssi, jonka kuppi täytetään suolaliuoksella. Neste jää piilolinssin alle ja se estää silmän kuivumisen.

Meibomin rauhasia taas on helppo hoitaa itse.

– Pidä lämmintä pyyhettä tai kauratyynyä silmillä 10 minuuttia. Pese kädet ja hiero luomia painelemalla kohti ripsiä lypsävällä liikkeellä edestakaisin. Puhdista lopuksi silmät.

Entä jos kyyneleitä on liian vähän, voiko kyynelnesteen määrää lisätä?

– Ainoa mikä auttaa, on tavallisen veden juominen, koska muut nesteet eivät vaikuta kuten vesi. Esimerkiksi suolaa sisältävät vedet voivat jopa kuivattaa silmiä, Palmu toteaa.

Apu kuiville silmille löytyy helposti

Next article