Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Huonolla näöllä liikenteessä? – 5 termiä liikennenäöstä
Liikennenäkö

Huonolla näöllä liikenteessä? – 5 termiä liikennenäöstä

Näköaisti toimii parhaiten, kun kaikki osat ovat kunnossa. Kuva: Unsplash

Näköaisti on ykkösaisti liikenteessä, jonka takia liikennenäköä tutkitaan monelta kannalta. Lähes 100 000 suomalaista ajaa liian huonolla näöllä, vaikka ongelmaan olisi helppo ratkaisu.

Silmät on hyvä käydä tarkastamassa 2-4 vuoden välein, jotta näkökyky pysyy liikenteessä hyvänä. Tutussa ympäristössä on helppo liikkua huonommallakin näöllä. Onnettomuusriski kuitenkin kasvaa nopeasti, kun huononäköinen kuski autoilee itselleen vieraassa ympäristössä.

Listasimme 5 termiä liikennenäöstä, jotta jokainen muistaisi käydä tarkistamassa oman näön. Näköaisti toimii parhaiten, kun kaikki osat ovat kunnossa.

Näöntarkkuus

Näöntarkkuus on silmäoptiikassa käytetty suure, joka kuvaa silmän ja muun näköjärjestelmän erotuskykyä. Asteikko on 0 – 2, umpisokeasta haukansilmään.

Näkömatka

Etäisyys, jonka päästä eri näöntarkkuudella pystyy tunnistamaan esimerkiksi liikennemerkit ja opaskilvet. Pitkä näkömatka antaa kuljettajalle aikaa toimia oikein ja rauhallisesti.

Hämäräsopeutuminen

Silmien sopeutuminen erilaisiin valaistustasoihin: kirkkaasta hämärään ja taas takaisin kirkkaaseen. Iän myötä sopeutuminen hidastuu ja vaikeutuu.

Kontrastinäön herkkyys

Kontrastiherkkyys kuvaa sitä, miten pieniä harmaa-asteikon eroja havaitaan, esimerkiksi valkoisiin pukeutunut jalankulkija lumisella tienpenkalla tai tummiin pukeutunut asfalttia vasten.

Näkökenttä

Näkökentällä tarkoitetaan aluetta, joka nähdään kerrallaan yhdellä tai molemmilla silmillä. Hyvä näöntarkkuus on vain näkökentän keskeisellä alueella ja reuna-alueilla havaitaan liikkeitä ja hahmoja.

Milloin viimeksi kävit tarkastamassa näkösi? Optikkoliike on ovi kirkkaampaan näkemiseen

Next article