Etusivu » Liikunta ja ravinto » Rytmi ja rutiini pitävät UFC-ottelija Teemu Packalénin pakan kasassa
Tarinat

Rytmi ja rutiini pitävät UFC-ottelija Teemu Packalénin pakan kasassa

Kuvat: Oma arkisto

Kesän jälkeen syksyn ja alkutalven säät voivat lannistaa aktiiviurheilijankin. Normaalioloissa estän flunssat ja hengitysteiden oireilut käymällä pari kertaa viikossa avannossa sekä nauttimalla säännöllisesti inkivääriä ja c-vitamiinia, mutta reissussa ei aina tule pidettyä rutiineja yllä, ja se näkyy helposti terveydentilassa.

Inkiväärin kanssa itsellänikin oli alussa hieman totuttautumista. Käytän aitoa inkiväärinjuurta ja sekoitan sitä raastettuna kuumaan veteen tai ruokiin, mutta kauniisti sanottuna maku ei alkuun miellyttänyt. Vähitellen siihen kuitenkin tottui, ja sisältäähän se paljon vastustuskykyä lisääviä ravinteita. Luontaistuotekaupoista saa myös jauhemaista inkiväärinjuurta, josta saa helpon tehojuoman flunssaa vastaan vain sekoittamalla jauheen kuumaan veteen.

Rutiineista haluan vielä mainita yöunet – huonosti nukutut yöt rikkovat rutiinin helposti ja hajoittavat siten koko pakan.

Hengityselimiä ja terveyttä suojaa tietysti myös tupakoimattomuus. Itse en ole polttanut koko elämäni aikana juuri lainkaan teini-iän kokeilua lukuunottamatta ja sivusta seuraten olen nähnyt, kuinka vaikeaa lopettaminen on. Joskus ihmettelen, minkä takia kukaan edes aloittaa sitä tapaa, kun lähes kaikki tuntemani tupakoitsijat joko haluavat lopettaa tai yrittävät kaikin keinoin. Osa onnistuu, osa ei.

Ihmisten henkien pelastusta

Kuluneena syksynä olen ollut mukana monien potilasjärjestöjen sekä muutaman muun toimijan yhteisessä Luovuttajat-kampanjassa, jossa levitettiin tietoa elintenluovutuksista ja luonnollisesti sitä kautta pyrittiin lisäämään halukkuutta luovutuksiin.

Menin mukaan kampanjaan koska toivon, että voisin olla oman kuolemani jälkeen hyödyksi jollekin toiselle, jonka elämä on vaakalaudalla. Sekin on yksi hyvä syy pitää itsestään huolta. Tavallaanhan voi ajatella, että elintenluovuttaja jatkaa vielä omaa elämäänsäkin luovuttamalla terveen elimen toisen henkilön käyttöön.

Suomessa on elisiirtojonossa 450 ihmistä, ja yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Se on mielestäni paljon.

Elinluovutussopimus on helppo tehdä: allekirjoita elinluovutuskortti ja säilytä sitä lompakossasi, hanki elinsiirtosovellus puhelimeesi, kerro toiveestasi läheisille tai kirjaa se Omakantaan. Se riittää. Kannattaa muistaa, että omaiset eivät voi muuttaa päätöstä elinluovutuksesta, kun elinluovutustahto löytyy.

Kirjoittjaa Teemu Packalén on UFC-ottelija ja vapaaottelija.

Next article