Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Kultaleijona Jani Hakanpää lensi rapakon taakse
Tarinat

Kultaleijona Jani Hakanpää lensi rapakon taakse

Kuvat: Jussi Snicker ja Unsplash

Jääkiekkoilija Jani Hakanpään syksyssä puhaltavat uudet tuulet. Suomen Oulu ja Kärpät jäivät taakse, kun Kalifornia ja Anaheim Ducks kutsuivat. NHL-uransa ensimmäisen kauden syyskuussa starttaavan miehen tunnelmat ovat odottavat.

Suomalainen kiekkolahjakkuus on valmistautunut suuren maailman otteluihin sopivalla suhteella tinkimätöntä treeniä ja leppoisaa kesätekemistä.

– Olen tullut jo hyvissä ajoin elokuussa paikan päälle Kaliforniaan, mutta ennen sitä treenasin kotimaassa ja nautin Suomen kesästä. Tuli mökkeiltyä, pelailtua golfia ja hengailtua lähteisten kanssa. Akut on totaalisen ladattu ja fiilikset ovat kutkuttavat, Hakanpää juttelee.

Tulevalla kaudella Hakanpää aikoo pitää itsensä tikissä säilyttämällä balanssin elämässään.

– Kovat treenit kaipaavat rinnallensa riittävästi lepoa. Yritän myös jättää jääkiekon päivän päätteeksi hallille, ja keskittyä vapaa-ajallani ihan muihin asioihin. Pääkoppa jaksaa painetta paremmin, kun elämässä on riittävästi vastapainoa, eivätkä kaikki asiat pyöri vain kiekon ympärillä. Olen siinä mielessä onnekas, että täällä Kaliforniassa fyysinen ympäristö tarjoaa loistavat puitteet henkisten voimavarojen lataamiseen.

– Tosin matkustamisen kuluu täällä enemmän aikaa, joten työympäristö kulkee aika paljon mukana myös halliajan ulkopuolella ja samojen ihmisten kanssa tulee vietettyä paljon aikaa. Matkustaessa koitan kuitenkin irrottautua työstä. Heitän aivot narikkaan esimerkiksi keskustelemalla päivän polttavista lähipiirini kanssa kiekkomaailman ulkopuolelta, Hakanpää kertoo.

Hakanpää luottaa siihen, että laadukas perustekeminen arjessa tuottaa tulosta.

– Kun tekee päivittäiset asiat tasokkaasti, yksittäiset epäonnistumiset eivät horjuta jo saavutettua vankkaa pohjaa. Jos takana on huono peli, vien ajatukset muualle vaikkapa kirjaa lukemalla sen sijaan, että jäisin vellomaan huonoon fiilikseen, Hakanpää sanoo.

Puhdasta ruokaa rennolla otteella

Riittävän unen ja palautumisen lisäksi Hakanpää pitää itsensä kunnossa laadukkaalla ravinnolla.

– Pyrin syömään mahdollisimman tuoretta ja puhdasta ruokaa. Syön paljon kasviksia, juureksia ja marjoja ja suosin lähituottajia. Vältän prosessoitua ruokaa, lisäksi olen viime vuosina vähentänyt maito- ja viljatuotteita, Hakanpää kuvailee.

– Osaan kuitenkin myös herkutella surutta. Jos pitsaa tekee mieli, se pitää nauttia kunnon vehnäpohjalla ja oikealla juustolla, kiekkoilija naurahtaa.

Mies uskoo balanssiin myös ravinnon kohdalla.

– Kun 80 % ruokailusta on laadukasta, loput 20 % voi olla huoletta mitä tahansa. En usko tiukkapipoisuuteen, elämästä on voitava myös nauttia.

Next article