Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Kotimaista lehtikaalia on saatavilla vuoden ympäri
Sponsoroitu

Sipsejä, patoja, wokkeja ja salaatteja – lehtikaali on löytänyt tiensä lautasillemme, ja syystä. Monikäyttöinen lehtikaali on verraton voimaruoka, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Tämä hyvin säilyvä ja helppokäyttöinen keittiön luottovihannes kestää jopa pakastamista.

– Kaalit ovat monipuolisia vihanneslaatikon aarteita. Suomalaiset perinneherkut kuten kaalilaatikko, -keitto ja -kääryleet kannattaa nekin muistaa, kun haluaa nauttia terveellistä, maukasta ja edullista ruokaa. Kaalit vastaavat myös ravintoloiden ja ruokateollisuuden tarpeisiin, toteaa Rödingin Tilat ja Tarhat Oy:n viljelijä Jani Jokinen.

Rödingin Tarhat keskittyy lehtikaalin ympärivuotiseen kasvatukseen Kouvolassa ja Pälkäneellä sijaitseva Rödingin Tila keskittyy avomaaviljelyyn. Jokisen veljekset ovat vihannesviljelijöitä kolmannessa polvessa.

– Vihannesten tuotanto tällä tasolla vaatii paitsi pitkää kokemusta ja syväosaamista, myös jatkuvaa ajan hermolla olemista. Meillä töitä ei tehdä virka-aikojen mukaan, vaan joka päivä säätilojen ja vuodenaikojen asettamia vaatimuksia herkästi kuunnellen.

Kuluttajat suosivat puhtaasti viljeltyä

Kuluttajat odottavat vihanneksilta paitsi hyvää makua ja tuoreutta, myös ympäristöystävällisyyttä. Rödingin tuotantoa on kehitetty luontoa kunnioittavaksi jo vuosikymmenien ajan. Kaikki salaatit ja kaalit viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita. Rödingin vihanneksilla onkin IP-sertifikaatti.

– Me käytämme esimerkiksi biohajoavia kalvoja, joiden ansiosta lannoitteet eivät huuhtoudu vesistöihin. Isämme aikana typpeä meni peltoihin 120 kiloa hehtaaria kohden, me olemme saaneet määrän pudotettua 60 kiloon hehtaarilta. Tämä on huomattava säästö ja ympäristöteko, Jokinen sanoo, ja jatkaa:

– Olemme myös itse valmistamillamme syvämuokkaimilla palauttaneet maaperän sellaiseksi, että jokaisella pellollamme viihtyy nykyään runsain mitoin maaperän kunnolle tärkeitä lieroja.
Jokinen huomauttaa, että erilaiset päättäjien asettamat ympäristövelvoitteet päätyvät usein pienviljelijöiden kannettavaksi.

– Toivon, että tekemäämme työtä arvostettaisiin yhteiskunnan tasolla enemmän ja päättäjät tutustuisivat asettamiensa velvoitteiden todellisiin vaikutuksiin viljelijöiden arjessa. Ylivelvoitteet eivät palvele ketään.

Tuoreus ja toimitusvarmuus ratkaisevat

Röding on ainoa yritys Suomessa, joka tuottaa kotimaista lehtikaalia vuoden ympäri. Röding on myös ainoa Cosmopolitan-salaatin kotimainen tuottaja.

– Muita tuotteitamme ovat muun muassa lehtikaali, keräkaali, sydänsalaatti ja suomalaisten ikisuosikki jäävuorisalaatti, jonka taimia Rödingin Tilalla istutetaan kasvukaudella 14 viikon ajan joka viikko 55 000 kappaletta.

Perhetausta pienviljelijänä ja vuosikymmenien kokemus yrittäjänä ovat tuoneet sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta.

– Vihannesalalla pärjääminen vaatii kykyä vastata kysyntään luotettavasti ja varmasti.

Lehtikaali-feta -uunipasta

Ainekset (4 annosta):
• 200 g kotimaista Rödingin lehtikaalia
• 250 g kirsikkatomaatteja
• 200 g fetajuustoa
• 3 valkosipulinkynttä
• 350 g pastaa (esim. penne tai fusilli)
• 2 rkl oliiviöljyä
• mustapippuria ja ripaus suolaa

1. Kuumenna uuni 200 °C.
2. Aseta kokonainen fetajuusto ja halkaistut kirsikkatomaatit uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljy ja lisää hienonnetut valkosipulit. Paahda uunissa
n. 20 min.
3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
4. Revi sillä välin lehtikaali pienemmiksi paloiksi, poista kovat lehtiruodit. Lisää
lehtikaali vuokaan fetan ja tomaattien joukkoon paiston loppuvaiheessa, jotta
se pehmenee.
5. Sekoita kaikki keskenään pastan kanssa, mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.

Puhtaasti tuotettua lehtikaalia – vuoden ympäri!

Kun valitset kotimaisen Rödingin vihanneksen, voit olla varma, että se on puhdas tuote.

Next article