Skip to main content
Etusivu » Lapsen terveys » Säännöllinen ulkoilu on lasten mieleen – muistilista pukeutumiseen
Lasten harrastukset

Säännöllinen ulkoilu on lasten mieleen – muistilista pukeutumiseen

. Päällimmäisenä kerroksena tulisi olla lämmittävä ulkoilupuku, jossa voi temmeltää säässä kuin säässä. Kuva: Unsplash

Päivänvaloa, raitista ilmaa ja tilaa temmeltää. Säännöllinen ulkoilu pitää yllä lapsen terveyttä, hyvää ruokahalua, edesauttaa hyvien yöunien saannissa sekä auttaa keskittymään ja oppimaan.

Oikeanlainen pukeutuminen varmistaa, että lasten on ilo ulkoilla säässä kuin säässä. Vaikka taivaalta sataisi jalkarättejä, lapset haluavat ulos leikkimään. Ulkoillessa lapsi liikkuu, juoksee ja hengästyy, mikä vahvistaa limakalvoja sekä koko hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Säännöllinen ulkoilu myös lisää ruokahalua ja antaa paremmat unet. Lapsi voi kokonaisvaltaisesti paremmin, kun hän pääsee temmeltämään vapaasti pihalle.

Kunnon varusteissa lapsen ei tarvitse välittää mikä sää ulkona on. Toiminnallisiksi suunnitellut ja kaavoitetut ulkoiluvaatteet kestävät kovaa kulutusta ja ovat vedenpitäviä. Niissä on helppo hyppiä, loikkia, tasapainoilla, juosta ja temmeltää. Lisäksi ne pitävät lapset lämpimänä, säässä kuin säässä.

Kerroksia päällekkäin

Niin aikuisten kuin lastenkin pukeutumisessa järkevintä on kerrospukeutuminen. Ihoa vasten tulevan alusasun tulisi olla kosteutta iholta pois siirtävästä materiaalista valmistettu, jotta se ei kostuessaan jätä ihoa märäksi ja kylmäksi.

Villa on etenkin perheen pienimmille ihanteellinen kylmän sään alusasumateriaali. Luomulaatuinen merinovilla ja silkkivilla lämmittävät ja hengittävät lapsen kehon mukana, eivätkä hiosta. Luonnonsilkki ja luomupuuvilla ovat turvallinen valinta myös herkkäihoisille ja atooppisille lapsille.

Alusasun päälle puetaan lämmittäviä ja hengittäviä vaatekerroksia sään mukaan. Päällimmäisenä kerroksena tulisi olla lämmittävä ulkoilupuku, jossa voi temmeltää säässä kuin säässä. On tärkeää huolehtia, että ilma pääsee kiertämään kerrosten välissä.

Panosta hyviin kenkiin

Hyvä ulkoilupuku on lämmittävä, joustava, väljä ja turvallinen. Esimerkiksi huppu on hyvä olla kiinnitetty neppareilla, jotka irtoavat nopeasti, jos se jää jonnekin kiinni.

Myös laadukkaisiin jalkineisiin, käsineisiin ja kunnolliseen hattuun on tärkeää kiinnittää huomiota, koska lämpö karkaa tehokkaimmin päästä, käsistä ja jaloista.

Kunnon kengät ovat terveiden jalkojen perusta. Jalkojen terveen kehityksen ja motoristen taitojen vuoksi lapselle on tärkeää valita oikeankokoinen ja -mallinen jalkine. Lisäksi jalkojen kasvua pitää seurata, jotta jalkineet ovat sopivat. Mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin jalka kasvaa. Kengänkoko on syytä tarkistaa 2–3 kuukauden välein.

Sopivan kokoisissa, mukavissa, toiminnallisesti suunnitelluissa, lämpimissä ja vedenpitävissä talvikengissä on tilaa myös villasukille.

Ulkoilijan muistilista

1. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o.
2. Aluskerrokseen villaa tai silkkiä, päälle lämmittäviä ja hengittäviä kerroksia sään mukaan.
3. Lämpö karkaa ääripäistä, valitse laadukkaat jalkineet, käsineet ja hattu.
4. Tarkista kengänkoko 2–3 kuukauden välein.

Next article