Etusivu » Lapsen terveys » Lapsi voi olla oireeton reumasta huolimatta – ”Aikainen diagnoosi tärkeää”
Lasten reumasairaudet

Lapsi voi olla oireeton reumasta huolimatta – ”Aikainen diagnoosi tärkeää”

Kun reumaa päästään hoitamaan varhaisessa vaiheessa, pysyviä nivelmuutoksia voidaan välttää. Kuva: Adobe Stock

Vanhempien haasteena on tunnistaa reumaan viittaavat oireet lapsella. Lapsi ei välttämättä valita kipua, vaan välttää tilanteita, joissa oireet tuntuvat tai näkyvät.

– Esimerkiksi alle kymmenvuotiailla reumaan sairastuneilla lapsilla voi aamuisin liikkeellelähtö olla totuttua hitaampaa. He saattavat ontua, tai pukeminen voi olla vaivalloista nivelen liikejäykkyyden takia, lastenreumatologian erikoislääkäri Kristiina Aalto kertoo.

Varhainen diagnoosi eduksi

Reumaan sairastunut lapsi on usein väsyneempi ja saattaa itse välttää liikkumista ja leikkejä. Lapsi ei saa ehkä polvea suoraksi tai mene kyykkyyn.

– Silloin kannattaa kysyä lapselta miksei hän halua tehdä jotakin, Kristiina Aalto sanoo. Oireet ovat joskus salakavalia, tulevat pikkuhiljaa ja lapsi tottuu niihin. Selkeä merkki on turvonnut nivel ja kipu ilman vammaa.

Aalto painottaa kipukäyttäytymisen merkitystä lasten terveydenhoidossa. Lapselta ei pitäisi kysellä jatkuvasti sattuuko, vaan kivun sijaan pitää keskittyä toiminnallisuuteen. Toisaalta, jos jokin toimenpide sattuu, siitä pitää kertoa rehellisesti.

– Reumassa aikainen diagnoosi on tärkeää. Kun reumaa päästään hoitamaan varhaisessa vaiheessa, pysyviä nivelmuutoksia voidaan välttää. Lapsella nivelet eivät tuhoudu yhtä nopeasti kuin aikuisen hoitamattomassa nivelreumassa, Aalto sanoo.

Reuman terveyshaitat vaihtelevat

– Lievissä reumatapauksissa oire voi olla polven turpoaminen, joka hoidetaan kortisonipistoksella, eikä uusi koskaan tai vasta vuosien päästä. Hankalimmissa tapauksissa suuri lääkemäärä saattaa syödä elämänlaatua, mutta jos lääkkeitä vähennetään, oireet ehkä palaavat. Liikerajoitukset, vaurioituneet nivelet ja jatkuvat kontrollit rasittavat elämää, Kristiina Aalto kertoo.

Tällä hetkellä käytetyin ja tehokkain lääke on metotreksaatti, joka rauhoittaa niveltulehdusta ja estää sen etenemistä.

– Metotreksaattia annetaan reumaa sairastaville lapsille pieni annos verrattuna muihin käyttötarkoituksiin. Lääkkeestä on jo noin kolmenkymmenen vuoden kokemus lastenreumankin hoidossa.

Biologiset lääkkeet rinnalla

Jos tavanomainen reumalääkitys ei riitä, otetaan käyttöön biologiset lääkkeet.

Lapsipotilaista arviolta noin 30 % käyttää biologisia lääkkeitä. Hoidossa pyritään siihen, että lapsi on oireeton.

– Iriittiä, eli silmän värikalvon tulehdusta, voidaan hoitaa biologisilla lääkkeillä. Lasten reuman ennuste on nykyisin todella hyvä. Nämä lapset pärjäävät pääsääntöisesti varsin hyvin elämässä, Kristiina Aalto vakuuttaa.

Next article