Suolistossa asuu valtava populaatio erilaisia bakteereja, joista osa on elimistölle hyödyllisiä, osa haitallisia.
Tasapainoinen suolistomikrobisto lisää vastustuskykyä ja vähentää alttiutta sairastua allergiaan. Terveyttä edistävät probiootit tukevat lapsen monimuotoisen suolistomikrobiston kehittymistä.
Epänormaali bakteerikanta suolistossa on riskitekijä monien sairauksien taustalla. Suolistobakteeriston epätasapaino on liitetty muun muassa lasten atooppiseen ihottumaan, lihavuuteen ja toistuviin infektioihin.
Lastentautien erikoislääkäri ja allergologi Peter Csonka kertoo useiden tutkimusten osoittaneen probioottien hyödyt terveen suolistomikrobiston kehittymisessä ja mahdollisesti allergiaoireiden ennaltaehkäisyssä.
– Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on todettu olevan suotuisa vaikutus ihmisen suoliston bakteerikantaan. Probiooteilla on nähty olevan suotuisa vaikutus erityisesti atooppisen ihottuman ja mahdollisesti myös ruoka-aineallergioiden ilmaantumiseen. On kuitenkin muistettava, että jokainen lapsi on erilainen ja vaikutus yksilöllinen. Edelleen kaivataan lisää tutkimustietoa probioottien hyödyistä, Csonka sanoo.
Lapsen suolistomikrobisto kehittyy jo odotusaikana.
– Äidin monipuolinen ruokavalio raskausaikana edesauttaa terveen suolistomikrobiston kehittymistä lapselle. Toisin kun joskus luullaan, raskausaikana ei tarvitse vältellä ruoka-aineita allergioiden muodostumisen pelossa.
– Odottaville äideille suositellaan täysipainoisen ruokavalion rinnalle myös probiootteja tukemaan lapsen bakteerikannan kehittymistä. On olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että lapsen riski sairastua atooppiseen ihottumaan pienenee, jos äiti on raskauden ja imettämisen aikana käyttänyt probiootteja ja lapsi jatkaa niiden käyttöä synnyttyään, Csonka kertoo.
Lapsen mikrobikanta vakiintuu noin vuoden ikään mennessä. Säännöllinen probioottien käyttö auttaa luomaan ja ylläpitämään tervettä mikrobistoa.
– Probioottien käytön vaikutus lakkaa muutamassa kuukaudessa käytön lopettamisesta, Csonka tietää.
Tutkittu tuote tehoaa
Csonkan mukaan probioottivalmisteissa ja niiden tehossa on paljon tuotekohtaisia eroja.
– Valmisteissa käytetään eri bakteerikantoja, joista kaikkien hyötyjä ei ole voitu osoittaa tai joiden vaikutusta ei ole riittävän laadukkaasti tutkittu. Suomalaisissa probioottivalmisteissa käytetään hyvin tutkittuja bakteerikantoja, allergologi vinkkaa.
Lopuksi Csonka muistuttaa, että kaikki lähtee kuitenkin ruokavaliosta.
– Suppea, prosessoitu ja teollisesti valmistettu ruoka muokkaa suoliston bakteerikantaa niukemmaksi. Mitä luonnonmukaisempi ruokavalio, sen monipuolisempi suolistomikrobisto. Suuhun laitetulla ravinnolla on aina purkista otettua voimakkaampi vaikutus, Csonka painottaa.
Ruokavalion rinnalla allergologi kannustaa monimuotoiseen kontaktiin luonnon kanssa.
– Yhteys luontoon rikastaa bakteerikantaa.