Etusivu » Kultaiset vuodet » Tupakointi lisää nivelreumaan sairastumisen riskiä
Nivelreuma

Tupakointi lisää nivelreumaan sairastumisen riskiä

nivelreuma-tupakointi
nivelreuma-tupakointi
– Nivelreuman oireita ovat esimerkiksi pitkäkestoinen nivelien turvotus ja jäykkyys aamuisin, kertoo reumatologian erikoislääkäri Heikki Julkunen. Kuva: Getty Images

Reuman puhkeamisen syyt ovat pääosin tuntemattomia, mutta selkeä riskitekijä on tupakointi. Nivelreuman oireita ovat esimerkiksi pitkäkestoinen nivelien turvotus.

Moniniveltulehdus eli nivelreuma on autoimmuunitauti, jonka syyt ovat melko lailla tuntemattomia. Alttius sairastumiseen periytyy lievästi, mutta ympäristötekijöiden vaikutuksien suhteen ei tietoa juurikaan ole. Onko mitään tiettyä selkeää tekijää, joka reumaan voidaan yhdistää, reumatologian erikoislääkäri Heikki Julkunen?

– Tupakointi kasvattaa sairastumisen riskiä merkittävästi, mutta mitään muita ulkoisia tekijöitä ei tunneta, jotka selkeästi laukaisevat tai altistavat nivelreumalle.

Julkusen mukaan elimistöön joutuvat tupakan antigeenit eli vierasaineet synnyttävät immunologisen reaktion, joka puolestaan altistaa autoimmuunitaudille, kuten reumalle. Tupakka on riskitekijä monelle muullekin autoimmuunitaudille, mutta myös syöpäsairauksille ja sydän- ja verisuonitaudeille. 

Numeroiden valossa nivelreumaa sairastaa Suomessa noin 35 000 henkilöä ja valtaosa heistä on naisia. Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 1700 aikuista.

– Nykyään sairastumisikä on noussut ja keskimäärin reumaan sairastutaan yli 60 vuoden iässä, Julkunen sanoo.

Nivelien turvotus näkyvin oire

Nivelkolotukset ovat melko tavallisia oireita monilla meistä. Säätilavaihtelut voivat vihmoa niveliä tai stressi aiheuttaa kolotuksia. Onko näistä tuntemuksista syytä huolestua?

– Nivelreuman oireita ovat esimerkiksi pitkäkestoinen nivelien turvotus ja jäykkyys aamuisin. Turvotus ilmenee yleisimmin sormissa, ranteissa ja varpaissa. Yleisoireina voi olla väsymystä tai kuumeilua. Jos nämä oireet kestävät pitkään, on syytä hakeutua tutkimuksiin, Julkunen toteaa.

Nivelreuma voi rauhoittua elimistön vastustuskyvyn voimin. Mutta usein nivelreuma on kuitenkin pitkäaikainen sairaus, ja nivelreumaa epäiltäessä potilas on viipymättä lähetettävä erikoislääkärin arvioon.

– Nivelreuman kulkuun tärkein vaikuttava tekijä on lääkehoito. Nykyään käytettävissä olevat lääkkeet ovat niin tehokkaita, että valtaosalla uusien nivelreumapotilaiden niveltulehdus saadaan täysin rauhoitettua, Julkunen sanoo.

Julkusen mukaan aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna sairastuneen ennuste onkin aivan toisenlainen.

– Hoito on kehittynyt merkittävästi eli hoitotulokset ovat tänä päivänä erittäin hyviä. Nivelreuma ei muodostu elämää rajoittavaksi tekijäksi vaan suurin osa nivelreumaan sairastuneista pystyy normaaliin ja aktiiviseen elämään.

Next article