Etusivu » Kultaiset vuodet » Testamentilla voi määrätä vain omasta omaisuudestaan
Testamentti

Testamentilla voi määrätä vain omasta omaisuudestaan

Testamentin laatimisessa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, jotta kaikki oleelliset asiat tulevat huomioitua eikä testamenttiin jää muotovirheitä. Kuva: Getty Images

Testamentin teko on tärkeää kaikissa elämänvaiheissa.

– Lähtötilanteen kartoitus on olennaista, jotta ymmärtää, mistä omaisuudesta voi testamentissaan pitävästi määrätä. Jos puolisoilla on avio-oikeus, tulee toisen kuollessa mahdollisesti suorittaa aviovarallisuussuhteen purku. Leski ei peri, mutta hän voi saada tasinkoa. Vasta osituksen jälkeen nähdään mitä omaisuutta kuolinpesään tulee, kertoo asianajaja ja varatuomari Johanna Tolppanen Eversheds Asianajotoimisto Oy:stä.

Myös mahdolliset toissijaismääräykset siinä testamentissa, jolla testamentin tekijä on aikanaan itse omaisuutta perinyt, vaikuttavat testamentattavaan omaisuuteen. Testamentilla voidaan myös sulkea pois perinnönsaajan puolisoiden avio-oikeus.

– Lapsettomalla pariskunnalla ilman testamenttia leski perii kaiken, mutta lesken kuoltua omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi molempien aviopuolisoiden perillisten kesken. Ensimmäisenä kuolleen puolison toissijaiset perilliset voivat helposti vahingossa luopua omasta osuudestaan hyväksyessään lesken testamentin, jossa määrätään koko omaisuudesta, Tolppanen muistuttaa.

Testamentin laatimisessa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, jotta kaikki oleelliset asiat tulevat huomioitua eikä testamenttiin jää muotovirheitä. Ammattilainen osaa selvittää esimerkiksi osituksen ja keskinäisen testamentin toissijaismääräyksen vaikutukset, testamentista aiheutuvat veroseuraamukset, käyttö- ja hallintaoikeuden vaikutukset sekä mahdollisen rintaperillisten lakiosan ja ennakkoperintöjen vaikutukset. Jos testamenttia ei ole tehty lain vaatimalla tavalla, se voidaan riitauttaa ja kumota.

Perintö voi olla myös verovapaa

Rintaperillisten lakiosaa lukuun ottamatta ihminen voi testamentata omaisuutensa kenelle haluaa. Testamenttilahjoituksen määrällä ei ole ylä- tai alarajaa.

Perinnöstä on aina maksettava veroa, paitsi jos osuus perinnöstä jää alle 20 000 euron. Yleishyödylliset yhdistykset ovat vapautettuja perintöverosta.

– Yksi tapa edesauttaa tärkeäksi kokemiaan asioita on lahjoittaa perintönä järjestölle tai yhdistykselle. Perinnöt voivat olla pieniäkin. Mutta on tärkeää miettiä vaihtoehtoja, jos testamentinsaajatahoa ei olekaan enää olemassa, kun perinnön saannin aika tulee, Tolppanen summaa.

Next article