Etusivu » Kultaiset vuodet » Teknologia kaveriksi seniorille
Digiseniorit

Teknologia kaveriksi seniorille

Ikäteknologian ja teknologian avulla ikääntynyt ja hänen läheisensä voivat olla yhteydessä huolimatta välimatkan pituudesta. Kuva: Getty Images

Virpi Dufva

toiminnanjohtaja, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry

Teknologialla nähdään tulevaisuudessa entistä tärkeämpi rooli ikääntyvän väestön terveyden ja itsenäisen arjen tukemisessa.

Ikäteknologia on termi, jolla viitataan ikääntyneiden elämää helpottaviin teknologisiin sovelluksiin. Toiminnanjohtaja Virpi Dufva Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:stä kuvailee ikäteknologian hyödyttävän ikääntyviä ja vanhoja ihmisiä, jotka tarvitsevat apua arkeen ja itsenäiseen kotona asumiseen. Lisäksi ikäteknologia toimii tukena ikääntyneitä hoitaville läheisille ja hoitohenkilökunnalle.

– Ikäteknologia tukee ikääntymisestä johtuvia toimintakyvyn muutoksia, joita voi tulla muun muassa aistien, muistin, hienomotoriikan, lihaskunnon tai liikuntakyvyn heikentymisen myötä, Dufva sanoo.

Jos on riski kaatua kotona tai eksyä lähimetsässä, on avun hälyttäminen paikalle teknologian avulla helpompaa. Esimerkiksi henkilöturvallisuuteen liittyvää teknologiaa on olemassa erilaisten turvapuhelimien, -rannekkeiden tai paikannusratkaisujen muodossa.

– Erilaiset muistuttimilla varustetut lääkeannostelijat tai -robotit taas varmistavat oikea-aikaisen lääkkeenoton itsenäisesti, Dufva jatkaa.


Teknologia mahdollistaa kodissa asumisen jopa elämän loppuun asti

Dufva painottaa, että ikäteknologia lisää turvallisuudentunnetta paitsi käyttäjille, myös heidän läheisilleen. Ikäteknologian ja teknologian avulla ikääntynyt ja hänen läheisensä voivat olla yhteydessä huolimatta välimatkan pituudesta.

– Näköpuhelin on tästä oiva esimerkki. Sen avulla läheiset pystyvät varmistamaan, onko iäkkäällä omaisella kaikki hyvin.

Teknologia rientää avuksi myös silloin, kun kotona tulee pulmia ja haastavia tilanteita tai ulkoileminen itsenäisesti jännittää.

– Erilaisilla laitteilla apua on helppo hälyttää tai omaiset voivat tarvittaessa paikantaa ikääntyneen ulkoilijan, Dufva kertoo.

Myös kodin turvallisuutta voidaan Dufvan mukaan lisätä teknologialla eli erilaisilla hälytys- ja paloturvallisuuteen liittyvillä ratkaisuilla, kuten liesivahdeilla ja älykkäillä palovaroittimilla.

– Teknologian avulla omassa kodissa asuminen on mahdollista pidempään ja itsenäisemmin, jopa elämän loppuun saakka. Teknologia yhdistettynä muihin kotiin annettaviin palveluihin mahdollistaa tämän kaiken.

Lataa VALLI ry:n Älyä ja iloa teknologiasta -opas (1/2023) maksutta: valli.fi/julkaisut

Next article