Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Perinteet tekevät iskelmälaulaja Eino Grönin joulun
Tarinat

Perinteet tekevät iskelmälaulaja Eino Grönin joulun

eino-gron
eino-gron
Kuva: Marika Mäkelä

Suomalaisen iskelmän rakastettu ääni ja tangon suuri tulkitsija Eino Grön viettää joulua Floridan sijasta poikkeuksellisesti Suomessa. Hän sanoo joulun tunnelman syntyvän lapsuuden jouluista tutuista elementeistä: kirkossa käynnistä, perinteisistä ruoista sekä läheisten ihmisten läsnäolosta.

Viime vuodet olen viettänyt joulua toisessa kodissani Floridassa, jossa olemme perinteisesti kokoontuneet suomalaisten ystäviemme kanssa joulupöydän ja suomalaisten jouluherkkujen ääreen. Tänä vuonna kukaan ystävistäni ei ole Yhdysvalloissa, koska tilanne siellä on vielä huonompi kuin Suomessa. Toisaalta tämä tilanne tarjoaa pitkästä aikaa mahdollisuuden joulunviettoon Suomessa perheen ja lähiomaisten kanssa. Nyt jos koskaan toivon valkeaa joulua ja talvista pakkassäätä.

Toisaalta tämä tilanne tarjoaa pitkästä aikaa mahdollisuuden joulunviettoon Suomessa perheen ja lähiomaisten kanssa.

Vietin lapsuuteni pienellä paikkakunnalla, jossa koko kylän väki ahtautui jouluaamuna pieneen kirkkoon. Pakkanen paukkui ja kirkkoon mennessä paleli, mutta jos onnistui saamaan paikan kaminan vierestä, oli viimeisten virsien aikana jo hiki.

Lapsuuden jouluista jäi valtavasti kauniita muistoja, joita vaalin edelleen. Monet niistä liittyvät kiireettömään yhdessäoloon ja runsaaseen joulupöytään. Lipeäkala ja valkokastike ovat edelleen suurta herkkuani, kinkkua unohtamatta. Kinkkua syötiin loppiaiseen asti ja jos se loppui kesken, paistettiin äkkiä uusi.

Lauloin nuorena poikana kolme vuotta Reposaaren kirkossa lähes viikoittain. Pohdin vakavasti jopa kanttorin uraa, mutta kun voitin vuonna 1955 satakunnan teinien yksinlaulukilpailun, kevyempi musiikki vei mennessään.

Levytin ensimmäisen joululevyni vuonna 1961 ja viimeisimmän muutama vuosi sitten. Yli 60-vuotisen laulajan uran aikana minulla on ollut ilo laulaa sadoissa joulukonserteissa yksin ja yhdessä muiden artistien kanssa. Tänä jouluna minun piti konsertoida yhdessä sopraano Mari Palon sekä Iiro Rantalan ja Veera Railion kanssa, mutta kuten kaikki muutkin konsertit tänä vuonna, myös joulukonsertit jouduttiin perumaan. Toivottavasti joulukiertueeseen tarjoutuu uusi mahdollisuus ensi vuonna.

Musiikki kuuluu kiinteästi jouluihini. Joulurauhan julistuksen jälkeen hiljennyn kuuntelemaan klassisia joululauluja, suomalaisten artistien joulukokoelmalevyjä ja muun muassa Vesa-Matti Loiria. Ne tekevät sydämeeni joulun.

Next article