Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Korkeussäädettävässä keittiössä kaikki on käden ulottuvilla
Esteettömyys

Korkeussäädettävässä keittiössä kaikki on käden ulottuvilla

esteetön keittiö
esteetön keittiö
Kuva: Adobe Stock

Korkeussäädettävä keittiö on hyvä ja käyttökelpoinen mahdollisimman monelle käyttäjälle. Asiantuntija Jyrki Allonen kertoo esteettömyyden hyödyistä.

Kenelle esteetön keittiö sopii?

Hyvällä suunnittelulla ja korkeussäädöillä luodaan turvallinen ja helposti käytettävä työympäristö kaikille käyttäjille. Mahdollisuus korkeudensäätämiseen on myös luksusta, jolla saadaan helpotusta keittiössä toimimiseen. Esteetöntä keittiötä suunnitellessa kannattaa yhdessä esteettömyyden ammattilaisen kanssa miettiä, mitkä asiat tuottavat hankaluutta.

Työtason korkeuden suunnitteluun voi tuoda haastetta esimerkiksi samassa taloudessa asuvat hyvin eri mittaiset puolisot. Ikääntyneiden ihmisten ongelmat taas liittyvät usein yläkaappeihin ulottumiseen sekä myöhemmin muistihäiriöihin. Esteettömyydestä hyötyvät useat ihmiset – pyörätuolin käyttäjät, näkövammaiset, muistihäiriöiset sekä ihan vaan arkeen ylellisyyttä haluavat.

Lue myös: Seniorihoivaa seuranpidosta sairaanhoitoon

Minkälainen prosessi on ja minkälaiset ovat hinnat?

Kaikki lähtee kattavasta suunnittelusta. Sen kautta löytyy mahdollisuuksia erilaisten apuvälineiden käyttöönottoon omassa keittiössä. Hinnat vaihtelevat, mutta esimerkiksi työtason hinnat alkavat alle 3000 eurosta ja yläkaapin nostimien hinnat vähän alle parista tuhannesta eurosta. Liesivahdin saa noin 400 eurolla.

Minkälaisia ratkaisuja on olemassa?

Keittiön työtason alla voi olla tilaa pyörätuolille tai tavalliselle tuolille, jos sitä käytetään työskennellessä. Ylhäällä sijaitsevat kaapit on mahdollista tuoda sähköisesti alas helpottamaan niiden käyttöä. Ruokapöytä voi olla sähköisesti korkeussäädettävä, ja esimerkiksi liesivahti luo turvallisuutta vahtimalla lieden käyttöä ja katkaisemalla virrat, jos liesi jostakin syystä unohtuu päälle. Saatavilla on paljon erilaisia ratkaisuja – omaan hyvinvointiin kannattaa ehdottomasti satsata.

Next article