Etusivu » Kultaiset vuodet » Maarit Hurmerinta: Ikääntymistä ei voi estää, mutta sille voi laittaa kampoihin
Henkinen hyvinvointi

Maarit Hurmerinta: Ikääntymistä ei voi estää, mutta sille voi laittaa kampoihin

ikääntyminen
ikääntyminen
Maarit Hurmerinnalle luonto ja musiikki ovat hyvinvoinnin peruspilareita. Kuva: Jouni Haarala

Maarit Hurmerinta vaalii hyvinvointiaan liikkumalla luonnossa ja nauttimalla eri taidemuodoista.

Kahdeksantoista albumia ja yli neljäkymmentä vuotta alalla. Mutta nyt laulaja-lauluntekijä Maarit Hurmerinta, kuten muutkin esiintyvät artistit, on ennenkokemattomassa tilanteessa: keikkoja peruuntuu ja kesän tilaisuuksien suhteen on vielä monta kysymysmerkkiä.

– Tunnen vahvasti sympatiaa monen artistin tukalasta tilanteesta, vaikka minulla onkin asiat suhteellisen hyvin. Taloudellinen ahdinko syö mielenrauhaa, jota luova työ tarvitsee, Maarit sanoo.

Maaritin omintakeisen soundin tunnistaa ja hänellä jos kenellä on taito koskettaa. Tunnelma välittyy sanojen takaa ja laulu soljuu pakottamatta. Ammattitaidon ja lahjakkuuden yhdistelmä onkin tehnyt Maaritista yhden Suomen pitkäaikaisimmista ja tunnetuimmista tulkitsijoista.

– Koen musiikin valtavan ihanaksi asiaksi ja se tunne on vain vahvistunut tässä ajan kuluessa. Joskus jos mieltä painaa, istun pianon ääreen laulamaan ja ajatukset kirkastuvat. Jo pikkutytöstä asti olen kokenut, että musiikki on väylä johonkin elämää suurempaan. Ammennan voimaa kaikista taiteen eri muodoista.

Tietynlainen valinnan helppous on ollut myös siunaus. Ei tuskailua sen kanssa, onko valinnut oikein tai olisiko sittenkin tarkoitus tehdä jotain aivan muuta.

– Olen kyllä kokeillut muutakin: olin kerran nuorena likkana kesätöissä pakkaamassa lamppuja, mutta siihen se sitten jäikin, Maarit nauraa.

Suorat sanat ikääntymisestä

Maarit on ratkaissut vanhenemiseen ja ikään liittyvät numerolliset tosiasiat varsin mutkattomasti: hän ei vietä syntymäpäiviä vaan nimipäiviä.

– En puhuisi totta jos väittäisin, että vanheneminen on kivaa. Koen, että sitä vastaan pitää taistella eikä antaa periksi. Esimerkiksi teen pienen ehostuksen joka päivä, koska se tuo väriä ja pirteyttä omaan oloon, en sen takia, että haluaisin näyttää nuoremmalta tai meikatulta.

Maaritilla hyvinvointi ulottuu myös pintaa syvemmälle, sillä muusikolle oma keho on instrumentti.  

– Minulle on tärkeää päästä liikkumaan, koska se vaikuttaa myös kykyyni esiintyä. Kävelen paljon luonnossa ja pyöräilen mielelläni. Myös pihalla puuhailu on sellaista arkiliikuntaa: talvella teen lumitöitä, kesällä muita pihahommia.

Hemmotteluasioista puhuttaessa Maarit nostaa esiin hyvän ruoan.

– Ravintolaillallinen ystävien kanssa, nauru ja huumori ovat minulle tärkeitä. Ja ravintoloitsijoista on pakko nostaa esiin Henri Alén, hän on kekseliäs kaveri. Olen fani, Maarit tunnustaa ja nauraa tarttuvasti.

Next article