Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Iäkkäiden syöpäpotilaiden hoito vaatii herkkyyttä ja harkintaa
Syövän hoito

Iäkkäiden syöpäpotilaiden hoito vaatii herkkyyttä ja harkintaa

Syöpädiagnoosi ei ole loppu, vaan alku uudelle vaiheelle. Oikealla hoidolla moni iäkäskin potilas voi elää vielä vuosia täysipainoista elämää. Kuva: Getty Images

Suomessa väestö ikääntyy nopeammin kuin koskaan. Syöpärekisterin ennusteen mukaan vuoteen 2035 mennessä jo noin joka kolmas uusi syöpädiagnoosi koskee yli 75-vuotiasta. Miten syöpää tulisi hoitaa silloin, kun potilas on iäkäs ja usein monisairas? Mikä on riittävää, mikä liikaa?

– Syöpä on aina hoidettavissa, mutta paras hoito ei välttämättä ole leikkaus- tai lääkehoito. Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito sekä syöpähoidot ovat Suomessa erinomaisia. On kuitenkin tärkeää, että hoitoa ei anneta rutiinilla vaan harkiten, valitaan juuri se hoitomuoto, joka antaa potilaalle parhaat mahdollisuudet hyvään elämänlaatuun, syöpätautien erikoislääkäri ja professori Pia Österlund Taysista/Karolinskasta toteaa.

Syöpä on sairaus, jonka hoidot voivat olla raskaita nuorillekin. Iäkkäillä potilailla hoidon erityishaasteet liittyvät usein heikentyneeseen hoidonsietoon. Vaikka räätälöity hoito voi sujua ongelmitta, se voi aiheuttaa iäkkäille pahempia haittoja, jopa kuolleisuutta, sillä heidän elimistöllään on vähemmän resursseja palautua tai kompensoida haittoja. Tämän vuoksi iäkkäät potilaat päätyvät muita useammin sairaalahoitoon hoidon haittavaikutusten vuoksi.

Tyypillisiä iäkkäiden haasteita ovat myös perussairaudet ja runsas peruslääkitys sekä vajaaravitsemus. Ne kaikki voivat lisätä hoidon haittoja ja täten vaikeuttaa hoitovalintojen tekemistä.

Haurautta voi arvioida

Kaikki yli 75-vuotiaat eivät ole hauraita. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kehitetty G8-seulontatyökalu tunnistaa ne potilaat, joiden hoidon sieto voi olla alentunut. Heille tehdään laaja-alainen geriatrinen arviointi ennen syöpälääkärin tapaamista.

– Arvioinnin avulla löydetään ne potilaat, jotka hyötyvät räätälöidystä syöpähoidoista ja kestävät ne, ja toisaalta ne, joille parempi hoitolinja on oireenmukainen hoito eli oireiden hoitoa, esimerkiksi kivun, pahoinvoinnin, hengenahdistuksen tai ahdistuksen tehokas lievittäminen, kertoo Kaisa Lehtomäki, syöpätautien erikoislääkäri ja iäkkäiden syöpäpoliklinikan vastuulääkäri Taysista.

Syöpädiagnoosi ei ole loppu, vaan alku uudelle vaiheelle. Oikealla hoidolla moni iäkäskin syöpäpotilas voi elää vielä vuosia täysipainoista elämää ja paras hoitovaihtoehto pitää räätälöidä.

– Syöpähoidon suunnittelu ilman kokonaisvaltaista käsitystä potilaan terveydestä on riskialtista. Tutkimukset osoittavat, että kun hoito suunnitellaan geriatrisen arvion pohjalta ja otetaan huomioon potilaan kokonaistilanne, potilaat sietävät hoitoja paremmin ja elämänlaatu säilyy parempana, Österlund summaa.

Innovatiivisia hoitomuotoja, oppaita sekä hyödyllisiä materiaaleja syöpäpotilaille

Syöpähoitojen kehittymisen ansiosta yhä useammin syöpä voidaan parantaa tai syövän kanssa voidaan elää pitkään.

Next article