Etusivu » Kauneudenhoito » Rintojen pienennysleikkaus voi parantaa elämänlaatua
Plastiikkakirurgia

Rintojen pienennysleikkaus voi parantaa elämänlaatua

Mikäli rintojen pienennysleikkaus on tehty terveydellisin perustein on sairausloman pituus työnkuvasta riippuen 2–4 viikkoa. Kuva: Adobe Stock

Rintojen pienennysleikkauksia tehdään kaikenikäisille naisille, usein terveydellisistä syistä. Liian suuret rinnat aiheuttavat niska-hartiasärkyjä, ryhtivikoja, jännityspäänsärkyä sekä iho-ongelmia rinnanaluspoimuihin.

Lisäksi rintavuus voi aiheuttaa paineita sosiaalisissa tilanteissa, hankaloittaa harrastamista ja pukeutumista.

– Leikkaukseen hakeudutaan harkiten. Monet naiset miettivät leikkausta kymmenen tai viisitoista vuotta. Leikkauksen jälkeen he ovat äärimmäisen tyytyväisiä ja sanovat, miksi ihmeessä en tullut leikkaukseen aiemmin, Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen toteaa.

Leikkauksen suunnittelu alkaa plastiikkakirurgin vastaanotolta

Leikkauksen suunnittelussa ja leikkaustuloksen arvioinnissa voidaan hyödyntää 3D-mallintamista. Kuvantaminen tehdään plastiikkakirurgin vastaanoton yhteydessä.

Rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaus kestää noin 3–5 tuntia. Leikkaustekniikoita on useita, joista plastiikkakirurgi valitsee potilaalle sopivan. Leikkausarpi pyritään tekemään mahdollisimman huomaamattomaksi. Samalla kun rintojen kokoa pienennetään, voidaan korjataan rintojen muotoa ja parannetaan symmetriaa.

Leikkauksen jälkeen potilas jää yleensä sairaalaan seurattavaksi yhdeksi yöksi ja kotiutuminen tapahtuu seuraavana päivänä.

Haavat suljetaan ihonsisäisillä sulavilla ompeleilla ja tarkistetaan leikkaussairaalan poliklinikalla viikon kuluttua leikkauksesta. Arpien punoituksen kesto on hyvin yksilöllistä.

Mikäli rintojen pienennysleikkaus on tehty terveydellisin perustein on sairausloman pituus työnkuvasta riippuen 2–4 viikkoa. Jälkitarkastukset leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolla ovat kolmen kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta.

– On tärkeää käyttää toipumisaikana rintoja tukevia rintaliivejä ja noudattaa kaikkia annettuja jälkihoito-ohjeita. Noin neljän viikon kuluttua voi yleensä harrastaa liikuntaa, mutta siitä kannattaa neuvotella ensin lääkärin kanssa, Katja Puumanen muistuttaa.

Tyytyväinen potilasryhmä

Terveydellisistä syistä tehdystä rintojen pienennysleikkauksesta voi saada Kela-korvausta. Plastiikkakirurgi arvioi rintojen koon haitta-asteen vastaanottokäynnillä. Mikäli potilaalla on yksityinen sairauskuluvakuutus, kannattaa sen kattavuus selvittää vakuutusyhtiöltä ennen leikkausta.

– Pienennysleikkaukseen liittyy samat riskit kuin kirurgisiin toimenpiteisiin yleensäkin. Ammattitaitoisen plastiikkakirurgin tekemänä toimenpide on kuitenkin sangen turvallinen. Rintojen pienennyspotilaat ovat erittäin tyytyväinen potilasryhmä, Katja Puumanen kertoo.

Next article