Skip to main content
Etusivu » Kauneudenhoito » Rasvaimu on hyvä keino kertymiin, joihin laihduttaminen ei pure
Ylipaino

Rasvaimu on hyvä keino kertymiin, joihin laihduttaminen ei pure

Kuva: Adobe Stock

Rasvaimua ei ole viisasta käyttää laihdutusvälineenä. Ensin painoa yritetään pudottaa ruokavaliolla ja liikkumalla ja vasta sitten, jos kaikesta rasvasta ei näin pääse eroon, voi jäljelle jääneen ylimääräisen rasvan poistaa rasvaimulla.

– Jos elämäntavoista aiheutunutta lihomista hoidetaan rasvaimulla, lihominen todennäköisesti jatkuu toimenpiteen jälkeenkin, ja rasva kertyy niille alueille, joilta sitä ei ole poistettu. Tällöin uusi rasva saattaa kertyä vatsaonteloon, ja ainoa keino päästä siitä eroon on pukea lenkkitossut jalkaan, huomauttaa LKT, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi.

– Geneettisistä syistä sopusuhtaiseenkin vartaloon voi esimerkiksi reisien ulkosyrjille kertyä huomattavat ”ratsastushousut”, joista ei pääse laihduttamallakaan eroon. Tällaisessa paikallisen rasvakertymän poistossa rasvaimu on toimenpiteenä parhaimmillaan, kertoo Peltoniemi.

Vesisuihkurasvaimu on Peltoniemen mukaan hyvä ja yleinen menetelmä, jossa rasvaimukanyylin kärjessä on painevesisuihku. Se suihkuttaa toimenpiteen aikana kudokseen pienellä paineella vettä irrottaen ja liottaen lempeästi rasvaa irti, jota samaan aikaan imetään pois.

– Näin kudoksen rakenne, lymfatiet, hermot ja verisuonet säilyvät ehjinä, ja toipuminen on helpompaa, sanoo Peltoniemi.

– Rasvaimu jättää jälkeensä ylimääräistä nahkaa, jota on joskus tarpeen kiristää kirurgisesti. Mitä kimmoisampi iho on, sen paremmin se palautuu toimenpiteen jälkeen, ja siksi muun muassa geneettinen rasvakertymä kannattaa otattaa pois nuoremmalla iällä.

Välittömästi rasvaimun jälkeen asiakkaan päälle puetaan vahva tukitekstiili, sukkapuku, joka puristaa kudoksen tiukasti pohjaansa vasten. Näin minimoidaan jälkivuotoa ja turvotusta sekä edesautetaan ihon vetäytymistä. Ihon kunnosta, toimenpidealueen koosta ja poistetusta rasvamäärästä riippuen tekstiiliä käytetään yleensä 2-6 viikkoa.

Lue lisää: Ylipaino ja lihavuus vaikuttavat merkittävästi sairastuvuuteen

– Rauhallinen liikkuminen ja venyttely ovat tärkeitä heti toimenpiteen jälkeen, näin estetään arpeutumista ja edistetään kudoksen venymistä normaaliin liikelaajuuteen. Vain silloin, jos kyseessä on laaja alaraajojen rasvaimu, on jalkoja pidettävä reilusti ja pitkään koholla turpoamisen välttämiseksi, opastaa Peltoniemi.

Oma, elävä rasva kantasoluineen on hyvä täyteaine, jota voidaan siirtää ja käyttää vartalon muokkaamiseen. Rasvakertymiä voidaan käyttää muun muassa rintojen suurentamiseen tai rintasyöpäpotilaalta poistetun rinnan rekonstruoimiseen. Myös ikääntymismuutoksia, kuten ohentuneita poskia ja väsähtäneitä silmän aluksia tai kuihtuneita kämmenselkiä voidaan korjata rasvansiirrolla.

– Oma rasva lisäksi tasoittaa ihon väriä, lisää verenkiertoa ja parantaa ihon laatua, myös arpia, vahvistaa Peltoniemi.

Tiesitkö, että…

• Ennen mahdollista esteettisen kirurgian toimenpidettä asiantunteva ja vastuullinen lääkäri perehtyy potilaaseen huolellisesti ja kartoittaa keskustelemalla mahdolliset esteet leikkaukselle yksityiskohtaisesti.
• Vastuullinen lääkäri ei tee leikkausta, ellei siihen ole todellisia perusteita.
• Sähköpostikonsultaation perusteella ei koskaan pitäisi ryhtyä leikkaustoimenpiteisiin. Näin ei saada riittävän syvällistä tilannekartoitusta ja komplikaatioiden riski kasvaa.
• Esteettisen kirurgian toimenpiteeseen kannattaa mennä vain lääkärille, joka on saanut kirurgin tai plastiikkakirurgin koulutuksen

Next article