Skip to main content
Etusivu » Kauneudenhoito » Poistettu rinta voidaan rekonstruoida entistä kauniimmaksi
Plastiikkakirurgia

Poistettu rinta voidaan rekonstruoida entistä kauniimmaksi

Kuva: Adobe Stock

Rintasyöpä vie monelta naiselta rinnan. Rekonstruktioleikkauksessa on tavoitteena saada potilas yhtä ehyeksi ja kokonaiseksi kuin ennen rintasyöpää.

Rinnan ”palauttaminen” myös nopeuttaa normaaliin elämään palautumista ja sopeutumista. Rintasyöpäleikkauksissa kokonaisen rinnan poiston tarve on vähentynyt. Plastiikkakirurgi Helena Puonti kertoo, että nykyään plastiikkakirurgian keinoja voidaan hyödyntää jo syöpäleikkauksessa, niin että rinta voidaan korjata saman tien.

– Osalla, noin 40 prosentilla potilaista sairaus on kuitenkin sen kaltainen, ettei rintaa voida säästää, vaan se täytyy poistaa. Heistä noin 20 prosenttia tulevat rekonstruktioleikkaukseen, hän sanoo.

– Leikkaukseen tulevien asiakkaiden lähtökohdat ovat hyvin vaihtelevia, mutta pyrkimys on aina saada rinta ennalleen ja toisinaan vieläpä entistä paremmaksi, kertoo Puonti.

Rekonstruktioleikkaus suunnitellaan potilasta vähiten rasittavaksi – rinnan lopputuloksesta tinkimättä

– Heillä, jotka jo syöpäleikkauksen yhteydessä tietävät haluavansa rekonstruktioon, säästetään mahdollisimman paljon omaa ihoa. Ihoa venytetään laittamalla sen alle venytysproteesi, joka korvaa rinnan siihen asti, kunnes potilas voi mennä varsinaiseen korjaavaan leikkaukseen, Puonti valaisee.

Yleensä potilaalta otetaan omaa kudosta esimerkiksi alavatsasta tai reidestä, jota kätketään ihon alle, jos omaa ihoa on voitu säästää. Muussa tapauksessa rinnan iho muodostuu kielekkeen ihosta. Puonti kertoo uudesta menetelmästään, jossa rinta tehdään vapaasta vatsakielekkeestä. Toisin kuin perinteisissä leikkauksissa, Puonti laittaa rinnan molemmille puolille kielekettä hermosaumat, jotka yhdistetään rintakehän hermoihin. Tavoitteena on, että näin kasvava hermo saa rinnassa aikaan tunnon.

Rinta voidaan rakentaa kokonaan myös implantilla, jos omaa kudosta ei voida tai haluta käyttää. Kokonaisen rinnan rakentamisen pelkällä rasvaimulla Puonti näkee hitaana.

– Jos oma rinta on täysin tyhjä, eikä omaa kudosta ole lainkaan, on monivaiheinen rasvansiirto hankala eikä hyvää tulosta voi välttämättä taata.

– Rasvansiirto toimii paremmin tilanteessa, jossa omaa kudosta voidaan siirtää rintaan selästä ja suurentaa sitä sitten rasvalla. Rasvaa voidaan käyttää myös epäsymmetrioiden tasoittamiseen, hän lisää.

Rinnan rekonstruktio suunnitellaan aina yksilöllisesti, ja on tärkeätä, että kaikki menetelmät ovat käytössä kunkin tarpeiden mukaan.

Next article