Etusivu » Kauneudenhoito » Osaatko kierrättää kosmetiikkajätteen oikein?
Kosmetiikka

Osaatko kierrättää kosmetiikkajätteen oikein?

Kaikki kauneustuotteet ja -purkit eivät kuulu sekajätteeseen Kuvat: Unsplash ja Pexels

Monen kaapista löytyy kovettunut kynsilakka, tukkiutunut hiuslakkapullo, vanha hajuvesi tai kuivunut ripsiväri. Kun kauneustuotteiden käyttöaika lähenee loppua tai et saa enää purkista mitään irti, alkaa roskakori kutsua. Kaikki kauneustuotteet ja -purkit eivät kuitenkaan suoraan kuulu sekajätteeseen.

Vaikka kosmetiikka tekee hyvää iholle, luokitellaan moni kauneustuote vaaralliseksi jätteeksi. Vaarallinen jäte ei välttämättä tarkoita ihmiselle haitallista ainetta, vaan siihen lukeutuvat myös luonnolle haitalliset tuotteet. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa hiuslakka, kynsilakka ja hajuvedet.

Miten kosmeettiikka sitten tulee kierrättää? Selvitimme yleisimpien tuotteiden oikeaoppisen kierrätyksen, jotta sinun ei tarvitse enää pähkäillä asian kanssa.

Metallinkeräykseen kuuluvat täysin tyhjät painepakkaukset, metallikorkit, pinsetit ja ripsentaivuttimet. Varmistaaksesi painepakkauksen tyhjyyden paina suutinta niin kauan kunnes suhina loppuu etkä enää tunne ilman tulevan pullosta.

Lasinkeräykseen ei useinkaan mene mikään kosmetiikkatuote. Suurin osa kosmetiikkapakkauksissa käytetyistä laseista on käsiteltyä opaalilasia, joka ei kuulu lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen.

Sekajätteeseen kuuluvat opaalilasien lisäksi ripsivärit, huulipunat, luomivärit ja muut meikkituotteet. Näiden lisäksi sekajätteeseen laitetaan peilit, kangasnaamiot, meikkisienet ja useimmat siveltimet, vanupuikot sekä likaiset muovipakkaukset.

Biojätteeseen menee pumpuli sekä biohajoavat kangasnaamiot. HUOM! Pumpuli, jolla on poistettu esimerkiksi kynsilakkaa, kuuluu sekajätteeseen.

Pahvinkeräykseen päätyvät useimmat kosmetiikkapakkaukset, joissa tuote on ollut ostohetkellä. Moni tuote onkin pakattu pahviin materiaalin helpon kierrätettävyyden vuoksi.

Muovien kierrätykseen saa laittaa tyhjät ja puhtaat muovipakkaukset, muoviset kannet sekä suuttimet. Muoviset pumppupullot sisältävät usein metallisen osan pumpun kohdalla, joten pumppuosuus kuuluu sekajätteeseen. Muovinen käsirasvatuubi tai shampoopurkki kannattaa leikata auki ja huuhtaista. Vinkki! Leikkaamalla purkin auki saat käytettyä viimeisetkin rippeet tuotteesta, eikä mitään mene hukkaan!

Purkin puhtaus on kierrätyksen kannalta tärkeää. Likainen tuote voi homehtua ja se vaikuttaa uusiopakkauksien laatuun. Mikäli purkin puhdistaminen on hankalaa, kannattaa se suosiolla nakata sekajäteeseen.

Kylpyhuoneen laatikostot ja kaapit kannattaa siivota säännöllisesti. Tarkista samalla tuotteiden käyttöaika. Kuva: Unsplash

Vaarallista jätettä on tuotetta sisältävät painepakkaukset, kynsilakat ja sen poistoaineet, muotoiluvaahdot sekä hajuvedet. Kynsilakka muuttuu sekajätteeksi, kun se on kokonaan kuivunut eikä tuotetta enää irtoa purkista.

Kosmetiikkaa huuhdellaan paljon myös viemäristä alas, mikä ei kuitenkaan ole hyvä asia. Vaarallisia jätteitä ei saa huuhdella viemäriin, mutta päivittäistuotteet, kuten pesun mukana viemäriin päätyvät saippuat, meikit ja kuorintavoiteet käyvät viemäriin pienissä määrissä. Aineet kulkeutuvat jätevenpuhdistamolle, missä suurimmasta osasta päästään eroon. Älä kuitenkaan kaada käyttämätöntä tuotetta viemäriin!

Jätevedenpuhdistamot ovat tehokkaita, mutta edes edistyneimmät tekniikat eivät saa kaikkea irti jätevedestä. Muun muassa mikromuovit jäävät veteen, ja näitä löytyy vieläkin monista tuotteista. Voit varmistua suomalaisen tuotteen mikromuovittomuudesta, jos purkin kyljessä on Joutsenmerkki. Euroopan kemikaalivirasto ECHA on edistänyt koko EU:n laajuista mikromuovien rajoittamista. Säädökset tulevat voimaan asteittain. Joutsenmerkin lisäksi sertifioitu luonnonkosmetiikka on mikromuoveista vapaa.

Kierrättäminen on tärkeää, jotta materiaalit ja raaka-aineet saadaa kiertoon oikein ja luonto ei vahingoitu. Mikäli et käytä tuotetta loppuun esimerkiksi hutiostoksen takia, voit lahjoittaa sen ystävälle (huomioi hyvä hygienia).

Selvitä myös ottaako joku lähellä oleva kauppa vastaan kosmetiikkajätettä. Sokos ottaa vastaan vanhoja hajuvesiä ja kynsilakkoja, Lush-liikkeet puolestaan omia purkkejaan uudelleen käytettäväksi. Myös monet elektroniikkamyyjät ottavat vastaan rikkoutunutta pienelektroniikkaa, kuten sähköhammasharjoja ja kihartimia.

Lähteet: YleEleven

Next article