Etusivu » Intiimiterveys » Virtsatietulehdus – 8 faktaa ikävästä riesasta
Intiimialueen vaivat

Virtsatietulehdus – 8 faktaa ikävästä riesasta

Virtsarakkoinfektiolle tyypillisiä oireita ovat tihentynyt vessassa käynnin tarve. Kuva: Getty Images

Tiesitkö, että virtsatietulehdukset, eli virtsarakkotulehdukset, ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa, ja niitä hoidetaan vuosittain noin 300 000? Kokosimme yhteen 8 asiaa virtsarakkotulehduksesta, eli kystiitistä, jotka sinun tulisi tietää.

1. Virtsarakkotulehdukset ovat yleisiä naisilla nuoresta iästä lähtien.

2. Yleisin syy virtsatietulehduksen syntyyn on se, että taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita kulkeutuu omasta suolistosta tai välilihasta virtsaputkea pitkin virtsarakkoon.

3. Naisen virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä, ja siksi infektiot ovat yleisimpiä naisilla.

4. Uiminen ja kylmettyminen eivät lisää virtsarakkoinfektion riskiä, vaikka näin usein uskotaan. Virtsarakkotulehdus ei myöskään ole sukupuolitauti.

5. Virtsarakkoinfektiolle tyypillisiä oireita ovat tihentynyt vessassa käynnin tarve, kirvely virtsatessa ja alavatsan kipu.

6. Virtsatieinfektio hoidetaan aina antibiootilla. Kuuri kestää 3-5 päivää.

7. Jos naisella ei ole aiemmin ollut virtsatietulehduksia, tauti todetaan virtsanäytteestä. Toistuvasti lieväoireisia virtsatieinfektioita sairastaville perusterveille naisille lääkäri voi määrätä hoidon ilman laboratoriotutkimuksia, jos nainen ei ole raskaana eikä ole syytä epäillä sukupuolitautia.

8. Infektion ehkäisyssä käsi- ja intiimihygienia ovat avainasemassa. Kuitenkin liiallinen alapesu voi edistää virtsatieinfektion syntyä.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Next article