Etusivu » Intiimiterveys » Uusi isä, uusi seksielämä – Vinkit synnytyksen jälkeiseen seksiin
Seksuaaliterveys

Uusi isä, uusi seksielämä – Vinkit synnytyksen jälkeiseen seksiin

Kuva: Getty Images

Synnytyksen jälkeen tapahtuu paljon sekä naisen että miehen elämässä. Nainen on käynyt läpi synnytyksen monet vaiheet ja totuttelee uuteen kehoonsa, joka ei enää kanna vauvaa vaan ruokkii sitä. Mies opettelee ensimmäisiä askelia isyyteen ja vauvan kanssa olemiseen.

Tämän kaiken keskellä aikuisten välinen parisuhde muuttuu paljon. Yhteinen vastuu lapsesta ja valtava määrä rakkautta tuo perheen yhteen aivan uudella tavalla. Myös seksi muuttuu synnytyksen jälkeen ja siinä riittää paljon uutta opittavaa. Seksiin ei voi vain hypätä synnytyksen jälkeisenä päivänä, ja usein uuden äidin seksihalut ei tässä vaiheessa ole vielä ennallaan. 

Tässä siis kahdeksan vinkkiä uudelle isälle, jotta ymmärrät uuden seksielämänne salat.

1. Ole kärsivällinen

Uusi äiti tarvitsee aikaa toipua. Naisilla on yksilölliset ajat toipumiseen, mutta yleisesti alatiesynnyttämisen jälkeen klitoris ja emätin palautuu seksuaalisesti 8-12 viikon kuluessa. Aikaa siis kannattaa antaa ennen penetroivaa seksiä.

2. Älä turhaudu ja odota aloitetta

Odottaminen voi tuntua ärsyttävältä ja pitkältä, mutta aseta itsesi naisen kenkiin. Uuteen kehoon tutustuminen ja sen omaksi tunteminen vie aikaa. Älä painosta vaan ole tukena. Auta uutta äitiä tuntemaan itsensä kauniiksi ja rakastetuksi. Hän tietää kyllä milloin on valmis seksiin ja varmasti kertoo sen sinulle. Osa on valmis parin viikon päästä, osa parin kuukauden.

3. Väsymys voi aiheuttaa kitkaa

Väsymys on yleistä uuden vauvan kanssa. Jatkuva heräily, syöttäminen ja vauvan kanssa oleminen väsyttää jokaista ja se on täysin normaalia. Onhan kyseessä iso muutos arkeen. Väsymys voi kuitenkin tuoda kitkaa ja aiheuttaa riitoja ja itkuja. Tällöin ei varmasi ole seksi mielessä. Ole siis tietoinen, mistä riidat alkavat ja osaa antaa anteeksi.

4. Tunnista tunteesi

Haluttomuus on yleistä synnytyksen jälkeen myös miehillä. Uusi arki vie paljon energiaa eikä halut ole aina katossa. Synnytyksen jälkeinen masennus voi tulla myös tuoreelle isälle. Tutkimusten mukaan testosteronin määrä laskee miehillä lapsen saannin jälkeen. 

5. Imetys muuttaa rintoja

Synnytyksen jälkeen rinnat saavat uuden tehtävän, eivätkä ole enää vain sinua varten. Imetyksen aikana rinnat voivat olla arat ja kosketusherkät, eivätkä välttämättä tunnu naiselle enää osana seksuaalisuutta. Kunnioita siis kumppanisi rajoja, anna tilaa ja muista, että imetys on luonnollinen asia. Ota huomioon myös se, että imetys muuttaa naisen hormonitasoja ja voi aiheuttaa haluttomuutta ja emättimen kuivuutta.

6. Yhdyntä ei ole ainoa vaihtoehto

Jos nainen ei tunne olevansa tarpeeksi palautunut penetroivaan seksiin, ei se tarkoita etteikö seksiä tai läheisyyttä olisi ollenkaan! Nyt on hyvä aika keskittyä hyväilyyn, suuteluun, silittelyyn, hierontaan ja mahdollisesti suuseksiin. Näiden jälkeen myös yhdyntä voi tuntua helpommalta ja mukavammalta, kun läheisyys ei ole vierasta.

7. Like a virgin, touched for the very first time…

Madonnakin siitä lauloi, se ihana jännittävä ensimmäinen kerta. Ensimmäinen kerta ei varmasti eroa paljoa siitä vuosien takaisesta kerrasta. Tämä on hetki, jolloin kommunikaatio seksin aika on tärkeämpää kuin koskaan, sillä ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen voi olla naiselle vaikea. Tunnustele miten kumppanisi reagoi kosketukseesi, kuuntele kun hän neuvoo sinua ja ole rauhallinen. Mitä peremmin ensimmäinen kerta menee, sitä pienempi kynnys on myös seksin jatkamiseen. 

8. Seksielämän remontti

Jes, ensimmäisestä kerrasta selvitty! Seksielämänne ei tästä välttämättä palaudu entiselleen. Naisen keho on käynyt läpi uskomattoman muutoksen ja hän on varmasti myös ihmisenä muuttunut. Nyt on aika kokeilla uusia asioita yhdessä ja löytää uusi yhteinen seksielämä. Muista kunnioittaa puolisoasi.

Next article