Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Treenaa lantionpohja vahvaksi – taattua vipinää vällyjen väliin!
Intiimialueen vaivat

Treenaa lantionpohja vahvaksi – taattua vipinää vällyjen väliin!

Käymme kampaajalla ja laitamme tekoripisiä, mutta jostain syystä intiimialueen hoito on usein retuperällä. Kuvat: Unsplash

Heikot lantionpohjan lihakset voivat huonontaa seksielämää, aiheuttaa virtsankarkailua – niiden päivittäinen harjoittelu ennaltaehkäisee ja hoitaa kiusallisia toimintahäiriöitä lantionpohjan alueella.

Ohjeet naisen lantion alueen terveyden ylläpitämiseen ovat lantionpohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Miia Silventoisen mukaan yksinkertaiset, ja vaikka moni nainen tiedostaa sen että lihaksia tulisi treenata saattaa koko homma tuntua pakkopullalta.

Lantionpohjan lihaksisto pysyy kunnossa päivittäisillä supistusharjoituksilla. Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjan lihakset vaikuttavat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, ne tukevat ryhtiä, parantavat virtsanpidätyskykyä, voimistavat seksuaalista nautintoa ja helpottavat synnytystä sekä siitä palautumista.

– Rasvaamme kasvoja, käymme kampaajalla ja laitamme tekoripisiä, mutta jostain syystä intiimialueen hoito on usein retuperällä, Silventoinen toteaa.

Hahmotatko lantionpohjan lihakset?

Lantion alueen terveyttä tulisi hoitaa supistelemalla lihaksia päivittäin osana arkea. Silventoisen mukaan osalle naisista on kuitenkin vaikeaa hahmottaa lantionpohjan lihaksistoa, joka yleensä tarkoittaa myös sitä, että lihakset ovat heikossa kunnossa. Jos naisella on lisäksi lantionpohjan toimintahäiriöitä hän voi tarvita ammattilaisen apua lihassupistuksen opetteluun.

Testaa lantionpohjan lihasten toimintaa näin:

– Laita puhdas sormi emättimeen ja tunnustele mitä tapahtuu. Tunnetko lihasten supistumisen sormiesi ympärillä ja samalla imaisevaa liikettä sisäänpäin? Jos et, niin sitten on aika alkaa harjoittelemaan, Silventoinen opastaa.

Asiantuntija antaa naisille yksinkertaisen vinkin lantionpohjan lihasten harjoitteluun: harrastakaa seksiä! Kumppanin kanssa tai soolona. Orgasmissa lantionpohja supistelee voimakkaasti, ja se on terveysliikuntaa parhaimmillaan.

– Vibraattorin käytöllä on myönteinen vaikutus lantion alueen hyvinvoinnille. Nauttikaa naiseudestanne! Silventoinen rohkaisee.

Lantionpohjalihakset pitävät virtsankarkailun loitolla, vahvistavat orgasmeja ja parantavat seksielämää. Kuva: Unsplash

5 harjoitusta lantionpohjan vahvistamiseksi

1. Kestävyysharjoitukset. Treenaa lantionpohjan lihaksia kestävyysharjoituksilla, purista lantionpohjan lihaksiasi yhteen ja pidä ne jännittyneenä 10 sekunnin ajan. Rentouta lihakset ja toista liike vielä yhdeksän kertaa. Kymmenen toiston sarja päivässä sopii naisille, joilla ei ole ongelmaa lihaksiston kanssa.

2. Nopeusharjoitukset. Jos edellä mainittu harjoitus tuntuu tylsältä niin kokeile lantionpohjan supertreeniä, jossa supistelet lihaksiasi 10-15 kertaa mahdollisimman nopeasti ja voimakkaasti. Rentouta lihakset suorituksen jälkeen.

3. Harjoittele lantionpohjan lihasten rentouttamista. Lantionpohjan lihasten jännittämisestä puhutaan paljon, mutta entä jos jännität lantionpohjaa liikaa? Voit kokeilla jännitätkö lihaksiasi liikaa seuraavasti. Yritä jännittää lantionpohjan lihaksiasi, jos et tunne liikettä alapäässäsi, on todennäköistä että lihaksesi ovat jo valmiiksi jännityneitä. Keskity rentouttamaan vatsasi mahdollisimman rennoksi.

4. Koko kehon yleisharjoitus. Kyykky on oikea kehon ihmeliike, joka treenaa pakaroiden isojen lihaksien lisäksi myös lantionpohjan lihaksistoa. Jos kärsit lantionpohjan ongelmista, voi kyykky luoda liikaa painetta lantionpohjan lihaksistoon. Kokeile sen sijaan vaikka pilatesta!

5. Treenaa lantionpohja vahvaksi apuvälineillä. Perinteisten lantionpohjan harjoituskuulien lisäksi on tarjolla monia muita tuotteita joilla lantionpohjaa voi treenata. Esimerkiksi sähköstimulaatiolla voidaan helpottaa virtsankarkailua tai lantion alueen kipua. Sähköä käytetään myös lantionalueella esiintyvien kipujen, kuten kuukautis- ja yhdyntäkipujen hoidossa.

Next article