Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: ”Nyt puhutaan seksistä”
Seksuaaliterveys

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: ”Nyt puhutaan seksistä”

Syyskuussa ilmestyy naisille ja pareille tarkoitettu Nautinto on sinussa -verkkokurssi, jossa Marja Kihlström yhdistää terapiaosaamisensa ja tiedon nautintoa lisääväksi kokonaisuudeksi. Lisäksi marraskuussa häneltä ilmestyy uusi kirja Oikeilla nimillä – seksuaalikasvatusta aikuisille. Kuva: Matti Kihlström

Jokaisella meistä on löydettävää omassa seksuaalisuudessamme. Asiantuntija Marja Kihlström toivoo, että Suomessa päästäisiin jo varoittelun ajasta kohti nautintoa ja suostumusta.

Oikeus omaan seksuaalisuuteen on ihmisoikeus. Jokaisella meillä on oikeus tehdä päätöksiä omaan seksuaalisuuteen, kehoon, terveyteen ja lisääntymiseen liittyvissä asioissa. Hyvä on, mutta mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa, erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström?

– Tässä viitataan esimerkiksi siihen, että seksin pitäisi aina ja joka tilanteessa perustua suostumukseen. Koska tahansa voi siis sanoa kyllä tai ei, Kihlström painottaa.

Modernin mutkattomasti seksistä puhuva ja seksuaalisuuteen liittyviä käsitteitä avaava Kihlström törmää vastaanotollaan usein tabuihin. Niitä esiintyy paitsi yhteiskunnan ja yhteisöjen tasolla myös yksittäisten ihmisten elämässä sekä parisuhteissa. Asiantuntija iloitsee kuitenkin siitä, että suurin osa tabuista on onneksi tehty rikottaviksi.

– Vaikka mediassa kirjoitetaan enemmän seksistä ja seksuaalisuudesta, niin esimerkiksi suhteiden moninaisuuteen liittyy paljon tabuja, mikä aiheuttaa salailua jopa omassa lähipiirissä. On ilo nähdä, miten ihmiset vapautuvat niistä.

”Nuorten tulisi saada seksuaalikasvatusta nimenomaan aikuisilta”

Uusi sukupolvi kasvaa maailmassa, jossa on tarjolla tietoa enemmän kuin koskaan ennen. Kihlströmin mielestä tämä on sekä haaste että mahdollisuus.

– Valtava määrä informaatiota kätkee sisäänsä niin oikeaa kuin väärää tietoa, mikä vaatii lapsilta ja nuorilta hyvää medialukutaitoa sekä kykyä kyseenalaistaa näkemänsä ja kuulemansa. Heidän tulisikin saada seksuaalikasvatusta nimenomaan aikuisilta.

Myös Kihlströmin omat lapset ovat kasvaneet saaden seksuaalikasvatusta osana muuta kasvatusta vauvaiästä asti.

– Jokainen voi hyvin antaa seksuaalikasvatusta lapsille ja nuorille, kunhan vaan tietää miten. Se ei onneksi ole mitään rakettitiedettä.

Kuka on Marja Kihlström? Marja Kihlström on 35-vuotias, naimisissa oleva kolmen lapsen äiti ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja seksuaalikasvattaja. Hänet tunnetaan myös suosittua Puhu muru -blogia ja podcastia pitävänä somevaikuttajana, tv-terapeuttina, tietokirjailijana ja luennoitsijana. Kihlström tunnetaan muun muassa Pannaan menemään – Kaksi tarinaa rakkaudesta, Iso O – matkaopas huipulle ja Iso O – harjoituskirja kirjojen kirjoittajana.

Next article