Etusivu » Intiimiterveys » Miesten virtsankarkailu – vaiettu, mutta yleinen vaiva
Virtsankarkailu

Miesten virtsankarkailu – vaiettu, mutta yleinen vaiva

Periaatteessa virtsan ei kuitenkaan kuuluisi karata. Tähän on aina jokin syy, joka tulisi selvittää. Kuva: Getty Images

Virtsankarkailusta kärsivän kannattaa hakeutua hoitoon mahdollisimman varhain, jolloin vältytään pahemmilta virtsarakon toimintahäiriöiltä ja muilta elinvaurioilta.

Tiesitkö, että jopa noin puolella 60-vuotiaista miehistä on jonkinlaisia virtsaamisoireita? Virtsankarkailu on oire, jonka esiintyvyys lisääntyy ikääntyessä. Vaiva saattaa urologian erikoislääkärin Riitta Röngän mukaan olla jopa alidiagnosoitu, sillä moni välttää aiheesta puhumista – turhaan.

– Virtsankarkailu mielletään yleisesti hyvin noloksi. Usein potilaat syyttävät siitä itseään tai omia elintapojaan. Usein vaiva salataan ihan läheisiltäkin ihmisiltä.

Rönkä painottaa, että osittain kyseessä voi olla tiedon puute ja ajatus siitä, että virtsa miltei väistämättä alkaa karkailla iäkkäillä ihmisillä. 

– Periaatteessa virtsan ei kuitenkaan kuuluisi karata. Tähän on aina jokin syy, joka tulisi selvittää. Ennen sen tutkimista ei voida määrittää, onko oire korjattavissa.

Virtsaamisoireisen on aluksi hyvä hakeutua yleislääkärin tai työterveyslääkärin vastaanotolle, josta potilas ohjataan tarvittaessa urologisiin jatkotutkimuksiin. Miehen virtsakarkailun taustalla voi olla virtsarakon tyhjenemishäiriö eli niin sanottu ylivuotoon liittyvä virtsankarkaaminen.

– Tämä vaatii pikaista arviota, sillä tällöin taustalla saattaa olla rakon toiminnan häiriintyminen ja riskinä velton virtsarakon kehittyminen, Rönkä sanoo. 

Älä kärsi turhaan

Virtsankarkailun takana piilevän oireen selvittely on hyvä aloittaa jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voidaan välttyä virtsarakon vaikeahoitoisilta toimintahäiriöiltä ja arvioida, mikä oireen taustasyy on.

– Lievempiä oireita on helpompi hoitaa, ja tarvittaessa voidaan antaa oireita helpottavia neuvoja, jolloin ei aina edes tarvita lääkkeellistä hoitoa. 

Tyypillisesti miehillä virtsaamisoireet liittyvät eturauhasen liikakasvuun. Virtsaamisoireista kärsivillä miehillä noin puolella on myös seksuaalisia toimintahäiriöitä.

– Eturauhassyöpä oireilee harvoin alkuvaiheessa, mutta virtsaamisoireet voivat olla merkki edenneestä eturauhassyövästä. Myös virtsarakon syöpä voi ilmetä tällä tavoin. 

Rönkä painottaa, että taustalla oleva syy kannattaa aina selvittää, vaikkei parantavaa hoitoa aina löytyisikään. 

– Virtsankarkailusta on kenenkään turha kärsiä. Virtsan ei tarvitse karata missään iässä.

Ota yhteys lääkäriin, jos…

• Käyt öisin useammin kuin kahdesti vessassa.
• Virtsaamistarve päivisin on enemmän kuin kahdeksan kertaa.
• Rakko häiritsee arkista toimintaa. Joudut ehkä käymään pissalla kesken lenkin, tai alat valikoimaan menoja sen mukaan, miten pääset vessaan.
• Huomaat rakon toiminnassa pitkäaikaisia muutoksia, joihin ei löydy selittäjää.
• Et pysty pidättämään pissaa.

Autat lääkäriä diagnoosin tekemisessä, kun…

• Pidät virtsaamispäiväkirjaa 2-3 päivän ajan ja listaat siihen vessakäyntisi, mitatun virtsamäärän sekä juodut nesteet määrineen. Virtsaamispäiväkirja antaa arvokasta informaatiota hoitohenkilökunnalle.
• Kirjaat ylös sairautesi ja lääkityksesi.
• Valmistaudut kertomaan suolesi toiminnasta.
• Muistat kertoa mahdolliset virtsatientulehdukset ja niiden aiemmat hoidot sekä ajankohdat.
• Kuvailet rakon häiritsevintä oiretta. Onko pahin oireesi äkillinen kiire vessaan? Vai karkaako pissa ponnistaessa tai yskiessä? Tai kenties joku muu?

Next article