Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: Liukuvoide tuo lisää nautintoa seksiin
Seksuaaliterveys

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: Liukuvoide tuo lisää nautintoa seksiin

Marja Kihlström suosittelee kokeilemaan erilaisia liukuvoiteita itselleen sopivimman löytämiseksi. Kuva: Matti Kihlström

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström suosittelee liukuvoiteen käytön lisäksi keskustelemaan kumppanin kanssa omista toiveista ja tarpeista.

Miksi liukuvoidetta kannattaa käyttää?

Liukuvoide sopii eri seksin muotoihin sooloseksistä emätin- ja anaaliseksiin, seksivälineillä sekä käsin ja suulla annetun nautinnon lisäämiseen sekä ikävän hankauksen minimoimiseen. Liukuvoiteen avulla hyväily on hellempää jo ennen kuin emätin on kostunut. Liukuvoide tuo apua myös kuiviin sekä kivuliaisiin limakalvoihin. Liukuvoide antaa suojaa, ja joissakin liukuvoiteissa on myös aineosia, jotka pitävät huolta emättimen pH-tasapainosta ja ehkäisevät esimerkiksi bakteerivaginoosia.

Jokainen ihminen on itselleen paras asiantuntija määrittelemään, miten nauttii seksistä eniten.

Sopiiko liukuvoide myös nuoremmille?

Liukuvoide mielletään edelleen turhaan soveltuvaksi vain niin sanottuihin ongelmatilanteisiin, kuten vaihdevuosien jälkeisiin kuiviin limakalvoihin. Liukuvoide on ehdottomasti hyvä apu haastaviin hetkiin. Se toimii myös lisänautinnon tuojana tai piristysruiskeena myös silloin, kun erityisiä haasteita ei ole. Joissakin liukuvoiteissa on makuja, lämmittäviä ominaisuuksia sekä stimuloivia geelejä. Esimerkiksi kondomin käytön kanssa, seksilelun rinnalla ja anaaliseksissä liukuvoide on erittäin suositeltava lisä.

Tuntuuko seksi paremmalta liukuvoiteen kanssa?

Seksi voi ehdottomasti tuntua paremmalta liukuvoiteen kanssa. Kannattaa kokeilla eri liukuvoiteita, kuten vesi- ja silikonipohjaisia voiteita sekä intiimiöljyjä. Liukuvoidetta valitessa kannattaa pitää mielessä, että kaikki liukuvoiteet eivät sovellu kondomille. Erilaiset liukuvoiteet sopivat eri elämäntilanteisiin ja seksin muotoihin. Jokainen ihminen on itselleen paras asiantuntija määrittelemään, miten nauttii seksistä eniten.

Voiko liukuvoidetta käyttää myös sooloseksissä?

Liukuvoide sopii sooloseksiin niin seksilelujen kanssa kuin ilmankin. Seksilelujen kanssa on usein suositeltavaakin käyttää liukuvoidetta – ja nautinto vain kasvaa! Samalla voi myös opetella itsekseen liukuvoiteen käyttöä, jolloin myös mahdollista kumppania voi neuvoa paremmin omaan nautintoon liittyen.

Onko olemassa luonnonmukaisempia liukuvoiteita?

Vesipohjaisissa liukuvoiteissa on usein vähemmän ainesosia, ja olemassa on esimerkiksi vesipohjainen liukuvoide, joka on paitsi pH-ystävällinen limakalvoille myös parabeeniton ja hajusteeton. Markkinoille on tulossa myös uusi vesipohjainen liukuvoide, joka on aidosti kosteuttava alhaisesta osmolaliteetistaan johtuen. Samassa liukuvoiteessa on matala pH-arvo ja yksinkertaiset vegaaniset ainesosat.

Next article