Etusivu » Intiimiterveys » Kiusalliset virtsavaivat voivat viitata eturauhassyöpään
Eturauhassyöpä

Kiusalliset virtsavaivat voivat viitata eturauhassyöpään

Tavallisesti ikääntyvän miehen virtsaamisoireet johtuvat eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Kuva: Unsplash

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti ja samalla koko Suomen tavallisin syöpäsairaus. Valtaosa varhain löydetyistä eturauhassyövistä pystytään parantamaan kokonaan.

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 suomalaista miestä. Ikääntymiseen voimakkaasti liittyvä syöpätauti on alle 50-vuotiailla varsin harvinainen. Yleisimmin sitä tavataan yli 70-vuotiailla.

Tyksin urologian ylilääkäri, dosentti Peter Boström kertoo, että eturauhassyöpä on tyypillisesti jopa vuosia oireeton. Kun syöpä kehittyy, se voi oireilla kuten eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu: virtsaamisen heikkoutena tai katkonaisuutena, tihentyneenä virtsaamisen tarpeena varsinkin öisin ja joskus verenä virtsan seassa.

– Tavallisesti ikääntyvän miehen virtsaamisoireet johtuvat eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Jos oireet kuitenkin kehittyvät nopeasti, asia kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärissä, Boström ohjeistaa.

Lääkitys tai leikkaushoito

Eturauhassyövän poissulkemiseksi potilaalle tehdään yleensä kattava perustutkimus, joka sisältää muun muassa eturauhas-syöpäriskistä kertovan PSA-arvon mittauksen, virtsanäytteen sekä eturauhasen tunnustelemisen. Urologi tekee usein myös ultraäänitutkimuksen, jolla eturauhasen kokoa ja rakennetta voidaan arvioida tarkemmin. Jos epäillään syöpää, eturauhaskudoksesta voidaan ottaa myös näytepaloja.

– Mikäli matalan riskin potilaalta löydetään tutkimuksissa paikallinen, eturauhaseen rajoittuva syöpä, hoitomuodoksi voi riittää aktiivinen seuranta. Jos riski arvioidaan korkeammaksi, hoitovaihtoehtoja ovat yleensä leikkaus tai sädehoito, tai niiden yhdistelmä. Niiden lisäksi voidaan määrätä myös hormonihoitoa, Boström kertoo.

Hän sanoo, että eturauhassyövän ennuste on yleensä hyvä. Suhteellinen elossaololuku viisi vuotta sairastumisesta on 93 prosenttia.

– Jos lähisuvussa on eturauhassyöpää, PSA-arvon seuranta olisi hyvä aloittaa alle viisikymppisenä. Pelkkä luku ei kuitenkaan kerro vielä paljoakaan. Oma riskiarvio tulisi aina tehdä yhdessä sairauteen perehtyneen urologin kanssa, Boström muistuttaa.

Täysipainoista elämää

Peter Boströmin mukaan myös levinnyttä eturauhasen syöpää pystytään nykyisin hoitamaan tehokkaasti. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, voi potilas elää vuosikausia täysipainoista elämää sairautensa kanssa.

– Hoitomuodon valinta on yksilöllistä ja riippuu taudin luonteesta ja laajuudesta. Koska kaikilla hoitomuodoilla on sivuvaikutuksia, on niitä hyvä käydä läpi ja punnita perinpohjaisesti yhdessä hoitavan lääkärin kanssa, Boström päättää.

Next article