Etusivu » Intiimiterveys » Eikö viisari värähdä?
Erektiohäiriö

Eikö viisari värähdä?

Jokainen mies kohtaa elämässään erektiohäiriöitä, mutta niiden edessä ei ole mitään syytä olla toivoton. Kuva: Unsplash

Kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Pihan mukaan jokaisen miehen elämässä tulee vastaan aikoja, jolloin erektion kanssa on haasteita.

25 vuoden kokemuksella Pihan eteen ei ole juuri koskaan tullut tilannetta, jossa tähän haasteeseen ei olisi löytynyt apukeinoa.

Erektio muuttuu elämän mukana, 60-vuotiaana erektio ei todennäköisesti tule tai pysy niin vahvana kuin 20-vuotiaana. Verisuonien kunto, hormonit ja iän myötä yleistyvät eturauhasen sairaudet, elintavat ja elämäntilanne vaikuttavat erektioon.

– 75 % miesten seksuaalihäiriöistä johtuvat elimellisestä sairaudesta, kuten kohonneesta verenpaineesta, testosteronivajeesta tai esimerkiksi diabeteksesta. Psykologiset tekijät vaikuttavat aina, mutta noin neljänneksessä stressi, väsymys tai koettu suorituspaine ovat seksuaalihäiriön pääasiallinen aiheuttaja, Juhana Piha avaa erektiohäiriöiden taustoja.

Erektiota saadaan kuitenkin useimmiten pönkitettyä helposti. Pihalla on ollut uransa aikana noin 30 000 potilaskontaktia. Toistaiseksi näiden joukossa ei ole ollut montaakaan miestä, jota hän ei olisi osannut autta.

– Vastaanotolla selvitetään tilanteen kesto, kartoitetaan perussairaudet ja lääkitys sekä otetaan verikokeet. Tavanomaisesti tiedän yhden keskustelun ja labran perusteella, kuinka edetään. Jokainen mies kohtaa elämässään erektiohäiriöitä, mutta niiden edessä ei ole mitään syytä olla toivoton, Piha tietää.

Mieskuntoon verenkiertoa vilkastuttamalla

Erektiohäiriöitä parannetaan vaikuttamalla verenkiertoon.

– Erektiohäiriöiden hoitoon liittyy aina itsehoito. Erektiolle on eduksi, kun lopettaa tupakoinnin, laihduttaa, lisää liikuntaa ja hallitsee stressiä. Lisäksi markkinoilla on verenkiertoa vilkastuttava ravintolisä, jonka tehosta on lääketieteellistä näyttöä, Piha kertoo.

Ravintolisän vaikutus perustuu erektiolle välttämättömän typpioksidin muodostumiseen.

– Typpioksidi saa valtimon ympärillä olevan lihaksen rentoutumaan, jolloin verisuonet laajenevat ja veri pääsee kiertämään paremmin, Piha avaa ravintolisän vaikutusmekanismia.

Itsehoidon lisäksi erektiohäiriöitä hoidetaan suun kautta otettavilla reseptilääkkeillä tai pistoshoidoilla. Haastavammissa tilanteissa erektio voidaan saada korjattua virtsaputkeen annosteltavalla lääkkeellä tai jopa leikkaushoidolla.

Sytytä hiipuva liekki roihuamaan

Hyväkään parisuhde ei pysy vireänä ilman vaalimista. Piha kannustaa hoitamaan seksuaalihäiriöitä, sillä usein ne kulkevat käsi kädessä parisuhdeongelmien kanssa.

– Kun hoidetaan erektiohäiriöitä, hoidetaan tavallisesti myös parisuhdetta, Piha toteaa.

Miesten seksuaalihäiriöt voivat aiheuttaa haluttomuutta myös naisessa.

– Nainen saattaa kokea erektiohäiriöt omana syynään ja pitää itseään rumana tai epähaluttavana, Piha kertoo.

Erektiohäiriötä hoitamalla myös naisen seksuaalinen halukkuus voi lisääntyä. Mitä varhaisemmin hiipuvaa liekkiä herätellään, sen helpommin se yleensä onnistuu.

Next article