Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Asiantuntija: ”Halukkuuden eriparisuus saattaa olla parisuhteessa haaste”
Seksuaaliterveys

Asiantuntija: ”Halukkuuden eriparisuus saattaa olla parisuhteessa haaste”

Yleinen tapa käsitellä seksuaalisuuteen liittyviä asioita on yksilöterapia tai pariterapia. Kuva: Getty Images

Seksuaalisuus muuttaa muotoaan ja on osa ihmistä koko elämän ajan. Siihen liittyviin haasteisiin ja ongelmiin kannattaa hakea apua ajoissa – se on vahvuuden merkki.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), psykoterapeutti Antti Ervasti muistuttaa, että ihminen on kokonaisuus: erilaiset muutokset, ongelmat tai kriisit elämässä heijastuvat seksuaalisuuteen ja toisinpäin. Toimiva ja positiivinen seksuaalisuus voi olla myös suuri voimavara, josta voi ammentaa elämäniloa ja energiaa muuhun elämään. Seksuaalisuus on laaja, monimuotoinen käsite, jonka osa seksi on, hän täsmentää.

Mitkä ovat yleisimpiä tilanteita tai ongelmia miesten elämässä, jolloin hakeudutaan seksuaaliterapeutin luokse?

– Nuoria miehiä vaivaavat usein suorittamiseen liittyvät paineet kuten ensimmäiset kokemukset sekä erektioon liittyvät kysymykset. Pohditaan sitä kuinka usein ja millaista seksin tulisi olla. Taustalla saattaa olla hämmennystä siitä kuka minä olen. Keski-ikäisillä miehillä on usein ns. ruuhkavuodet, jolloin mietitään miten yhdistää elämän eri osa-alueet kuten vapaa-aika, työ, perhe ja ja mahdollinen parisuhde.

Halukkuuden eriparisuus saattaa olla parisuhteessa haaste, johon haetaan lisää ymmärrystä sekä tasapainoa. Erektioon liittyvät ongelmat puhuttavat niin nuoria kuin ikääntyviäkin miehiä.

Päässä liikkuvia kysymyksiä piisaa: Miten riittää energiaa, kun ”pitäisi” olla hyvä kaikessa? Kun lapset ovat lähteneet pesästä toivotaan myös ehkä uutta puhtia parisuhteeseen – miten löytää toinen uudelleen? Onko mahdollista löytää uusi ihminen jakamaan elämää puolison menehdyttyä? Yksinäisyyden kokemus on todellinen monelle eri-ikäiselle miehelle.

Ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin odottamaan. Kun avun ja tuen piiriin hakeudutaan varhaisessa vaiheessa, voidaan tällä tavoin lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kuva: Unsplash

Monenlaisia tuen muotoja

Nykyään on saatavilla helpommin tietoa ja tukea kuin muutama vuosikymmen sitten. Netistä löytyy myös paljon asiallista perustietoa. Oman ongelman äärellä voi kuitenkin kaivata toista ihmistä, jonka kanssa pohtia asioita.

– Yleinen tapa käsitellä seksuaalisuuteen liittyviä asioita on yksilöterapia tai pariterapia. Myös netin välityksellä annettavasta terapiasta on ollut yhä suositumpaa, ja se toimiikin tietyissä teemoissa. Sitä voivat käyttää mm. kauempana asuvat, ulkosuomalaiset, sekä he jotka eivät jostain syystä kykene tulemaan kasvokkain toteutettavaan tapaamiseen. Nettiterapiasta tosin puuttuu tietty inhimillinen kontakti, joka on läsnä henkilökohtaisessa tapaamisessa, Ervasti kertoo.

Kannattaa aina valita terapeutti, jolla on vähintään seksuaaliterapeutin koulutus ja riittävä ammatillinen kokemus. Terapeutin kanssa yhdessä määritetään tavoitteita ja kysymyksiä, joihin keskitytään. On vanha, paikkaansa pitämätön myytti etteivätkö miehet puhuisi tunteistaan. Sitä ei kannata enää viljellä.

– Seksuaalisuus on hyvin henkilökohtainen asia. Olen havainnut tärkeäksi, että sosiaali- ja terveysalalla on myös miehiä. On ilahduttavaa havaita kuinka nykyään eri-ikäiset miehet hakevat ammattilaisten apua, kun siihen on tarvetta. Ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin odottamaan. Kun hakeudutaan varhaisessa vaiheessa avun ja tuen piiriin, voidaan tällä tavoin lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Seksuaalisuus ja läheisyys kuuluu kaikille – jokaisella on tarve tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Next article