Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » 5 yleistä alapään hajua (ja mitä ne kertovat terveydestäsi)
Intiimialueen vaivat

5 yleistä alapään hajua (ja mitä ne kertovat terveydestäsi)

Ruusupuutarha vai silakkatori? Jos saat alapäästäsi tuulahduksen jostain normaalista poikkeavasta, kannattaa ottaa selvää mitä haju tarkoittaa. Kuva: Getty Images

Vaginan muuttunut haju on monelle naiselle herkkä aihe, ja ei välttämättä sellainen, joka tulee puheeksi jokaisen tyttöjen illan aikana. Alapäässä muhiva aromipesä ja äkilliset muutokset vaginan hajussa ja vuodon määrässä, voivat olla pahimmillaan merkki muhivasta tulehduksesta.

Se miltä alakerran ruusupuutarhasi tuoksuu saattaa todellisuudessa kertoa paljonkin terveydentilastasi. Jos saat siis tuulahduksen jostain normaalista poikkeavasta, kannattaa ottaa selvää mitä haju tarkoittaa.

Täysin normaaleista hajuista, aina hälyttäviin ja läpitunkeviin löyhkäisyihin listasimme viisi yleisintä alapään hajua. Lue mitä ne kertovat terveydentilastasi.

1. Makea tuoksu

Ruokavaliolla on vaikutusta myös siihen miltä alapäässäsi tuoksuu. Sitrushedelmien, kuten appelsiinien, ananaksen tai greippien syöminen tiettävästi muuttaa alapään hajua (ja makua) makeammaksi. Runsas sipulin, valkosipulin, parsan ja parsakaalin syöminen saattaa aiheuttaa epämiellyttävää hajua, ja makua. Mutta eikös se niin mene, ettei makuasioista kannata kiistellä?

2. Klooria tai valkaisuainetta muistuttava haju

Haju, jota monet naiset kuvailevat kloriitiksi tai valkaisuaineeksi ei onneksi ole haju, josta kannattaa huolestua. Hajustetut tai maustetut liukuvoiteet ja kondomit saattavat aiheuttaa hajun, joten vaihda käyttämäsi tuotteet tuoksuttomiin, jos haju häiritsee sinua.

3. Kalamainen alapään haju

Alapään silakkatoria muistuttava haju, on merkki mahdollisesta bakteerivaginoosista. Haju on yleensä pahimmillaan seksin jälkeen, ja siihen ei liity kutinaa tai arkuutta. Bakteerivaginoosi on helposti hoidettavissa, ja lääkäri voi määrätä siihen antibiootteja tutkimusten jälkeen.

Jos kalaiseen hajuun liittyy runsasta, kellertävää tai vihertävää vuotoa, on mahdollista että kyseessä on trikomoniaasi. Trikomoniaasi, eli trichomonas vaginalis, on loisen aiheuttama sukupuolitauti. Trikomoniaasi on WHO:n mukaan maailman yleisin sukupuolitauti, mutta Suomessa erittäin harvinainen.

4. Metallinen haju

Etenkin kuukautisten aikana metallinen haju on täysin normaali. Kuukautisten aikana erittyvä erityisen rautapitoinen veri aiheuttaa metallista hajua. Jos metallinen haju jatkuu kuukautisten jälkeen ja siihen liittyy kutinaa tai kipua, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

5. Hiivainen vaginan haju

Laittoiko joku leivän kohoamaan? Ei välttämättä. Leipää muistuttava, hennon hiivamainen haju alapäässä, johon liittyy raejuustoa rakenteeltaan muistuttavaa kokkareista valkovuotoa, saattaa viitata hiivatulehdukseen. Hiivatulehdus on yleinen vaiva, ja se on helppo hoitaa.

Lähde: Cosmopolitan

Next article