Skip to main content
Etusivu » Infektiotaudit » Miksi haavojen hoito on tärkeää?
Haavanhoito

Miksi haavojen hoito on tärkeää?

haavanhoito-haava-2
haavanhoito-haava-2
Kuva: Mölnlycke

Rauno Harvima

osastonylilääkäri, dosentti, ihotautien klinikka, Kuopion yliopistollinen sairaala

Haavat ovat kipeitä ja niistä vuotaa verta sekä kudosnestettä, jotka likaavat vaatteita ja tuoksuvat. Haava on mahdollinen infektioportti kudokseen ja verenkiertoon. Koko taas ei välttämättä kerro haavan vakavuudesta, vaikka verenmyrkytys onkin harvinainen.

Suurin osa haavoista on pinnallisia raapaisuja, pisto- ja viiltohaavoja tai asfaltti-ihottumaa ja ne saa hoidettua itse. Aina ei kuitenkaan ole helppoa erotella, mistä mikin johtuu.

– Voi olla, ettet edes huomaa haavaa tai hautumaa varvasvälissä ja ainoa alkuoire on kuume. Sitten nousee punoitus sääreen. Punoitus kertoo aina tulehduksen leviämisestä ja silloin pitää tulla lääkäriin. Infektioihottuman taustalla voi olla myös hampaan juuritulehdus, Kuopion yliopistollisen sairaalan ihotautien osastonylilääkäri, dosentti Rauno Harvima sanoo.

Jos haava ei parane, mene lääkäriin

Pahimmillaan hoitamaton haava kasvaa kokoa ja voi syntyä kudoskuoliota. Silloin hoito on hankalaa ja edessä on laaja plastiikkakirurginen hoito ja jopa amputaatio.

– Jos haavainfektio aktivoi kehon hyytymisreaktion, valtimot voivat mennä tukkoon ja jos valtimot eivät vedä verta, mikään ei parane. Siksi diabetes, joka kalkkeuttaa verisuonia, ja ASO-tauti eli valtimokovettumatauti ovat haavapotilaille niin suuri riski. Tupakastakin on tutkimuksissa todettu, että se hidastaa haavojen paranemista ja aiheuttaa ääreisverisuonten supistustilan, Harvima kertoo.

Lääkärit eivät tingi haavojen hoidosta koronankaan takia.

– Haavan taustallahan voi olla syöpä. Esimerkiksi tyvisolu- ja okasolusyöpä kehittävät ensin ohutta ja näppyläistä kudosta, johon tulee herkästi haava. Sitten se ei paranekaan ja lääkäri löytää syövän, Harvima kuvailee.

Noudata lääkärin antamia hoito-ohjeita

Ihminen on aina yksilöllinen ja jokaisella on omat lähtökohtansa, myös haavojen suhteen. Nettipalstaneuvoja ei kannatakaan soveltaa itseensä.

– Ihmisiä huijataan eikä ulkomaalaisten voiteiden koostumusta aina tiedetä tarkasti. Englannissa mainostettiin kiinalaisen yrttivoiteen olevan vauvaikäisille lääkärin määräämää I-ryhmän kortisonivoidetta tehokkaampaa. Tutkimuksissa selvisikin, että siihen lisätty deksametasoni vastasi III-ryhmän kortisonia, jonka väärä käyttö voi aiheuttaa haavautumista, Harvima toteaa.

Lääkärillä ja hoitajilla on vastuu potilaan hoidosta.

– Joskus haava ei parane, kun kotona käytetään pihka- ja tervavoiteita. Sitten ihotutkimuksissa selviää, että potilas on allerginen niille. Toivonkin, että potilaat ja jatkohoitoa tekevät pitävät kiinni annetuista hoito-ohjeista, myös rahapulan aikana, Harvima kehottaa.

Next article