Etusivu » Hyvinvointi » Testosteronin hiipuminen on väistämätöntä – mutta vaivaa voidaan hoitaa
Testosteronivaje

Testosteronin hiipuminen on väistämätöntä – mutta vaivaa voidaan hoitaa

Muun muassa ylipaino ja vuorotyö lisäävät tilastollisesti testosteronivajeen riskiä. Kuva: Pexels

Testosteronin tuotanto alkaa miehillä hiljalleen hiipua 40+ iässä. Oireita voi helpottaa terveellisillä elintavoilla. Vaivan hoitoon löytyy myös tehokkaita lääkehoitoja.

Testosteronin tuotanto alkaa heikentyä pikku hiljaa ja väistämättä kaikilla miehillä iän myötä. Osalla miehistä se aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, nivel- tai lihaskipua ja yöhikoilua. Henkisellä puolella hormonimuutos voi ilmetä mielialan ja yleisen hyvinvoinnin heikkenemisenä. Yleistä on myös kiinnostumisen väheneminen sukupuolielämään sekä kärttyisyys ja kärsimättömyys.

Urologian erikoislääkäri, andrologi Sakari Jokelaisen mukaan oireita voi ehkäistä huolehtimalla fyysisestä kunnosta ja pitämällä painon kurissa. Joskus terveellisillä elämäntavoilla voi myös viivästyttää testosteronin heikkenemistä.

Hän kertoo, että muun muassa ylipaino ja vuorotyö lisäävät tilastollisesti testosteronivajeen riskiä.

Helposti geelillä tai pistoksella pakaraan

EAU:n (European Association of Urology) mukaan testosteronin heikentymisestä kärsii jo noin kuusi prosenttia miehistä. Vaivaa ei Jokelaisen mukaan koeta kiusallisena, mutta tosiasia on edelleen se, että eihän suomalainen mies helpolla lähde lääkäriin.

– Kun lääkäriin lähdetään, se tapahtuu yleensä oireiden vuoksi ja joskus myös siksi, että potilas itse epäilee testosteronin tuotannon heikentymistä, Jokelainen kertoo.

Testosteronipitoisuuden mittaamisen jälkeen potilas ohjataan tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin.

Hoitojen tarkoitus ei ole buustata mieshormonin vaikutusta, vaan hoitaa sen vaje normaalille tasolle.

Testosteronin vajetta hoidetaan joko iholle laitettavalla geelillä tai lihaksen sisäisillä pitkävaikutteisilla pistoksilla. Geeli laitetaan päivittäin itse, ja pistoksen laittaa sairaanhoitaja pakaralihakseen keskimäärin 10 viikon välein. Hoitava aine molemmissa on testosteroni.

Jokelainen muistuttaa, että mahdollisina haittavaikutuksina saattaa ilmetä polysytemiaa. Polysytemia tarkoittaa sitä, että veren punasolumäärä lisääntyy, jolloin veri muuttuu sakeammaksi. Testosteronihoito aiheuttaa väistämättä siittiötuotannon lamaantumisen hoidon aikana. Hoidot saattavat aiheuttaa myös aknea sekä hiusten harvenemista.

Testosteronihoidoilla ei korjata ulkoista habitusta

– On ongelmallista, että useat lääkärit eivät ota vaivaa vakavasti tai eivät itse tiedä siitä riittävästi. Tällöin potilas saattaa jäädä vaille tarpeellisia tutkimuksia ja hoitoa, Jokelainen harmittelee.

Jokelainen haluaa muuttaa myyttiä siitä, että mieshormonihoidolla tavoitellaan Arnold Schwarzenegger -tyyppistä habitusta.

– Tämä on harhakäsitys, jonka haluan korjata, hän sanoo.

– Hoitojen tarkoitus ei ole buustata mieshormonin vaikutusta, vaan hoitaa sen vaje normaalille tasolle. Se on täysin eri asia kuin ulkoisiin ominaisuuksiin vaikuttava doping-käyttö. Lääkärin valvonnassa toteutettu lääketieteellinen hormonikorvaushoito on turvallista.

Next article