Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Täsmälääkkeet pitävät levinneen rintasyövän kurissa
Levinnyt rintasyöpä

Täsmälääkkeet pitävät levinneen rintasyövän kurissa

Kuva: Adobe Stock

Noin 800 suomalaisnaista saa vuosittain diagnoosin levinneestä rintasyövästä. Vaikka levinnyttä syöpää ei voida parantaa, kehittyneiden hoitojen ansiosta taudin kanssa voi elää hyvää elämää.

Rintasyöpään sairastuneilla on keskimäärin erittäin hyvä ennuste. Lähes 90 prosenttia kaikista rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Joka viidennellä rintasyöpä kuitenkin uusiutuu ja keskimäärin 250 vuosittain todetusta rintasyövästä on jo löydettäessä levinnyt eli lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Levinnyt tauti ei ole parannettavissa.

Tehokasta hoitoa

TAYS:in Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Minna Tanner sanoo, että levinneen rintasyövän hoidossa on otettu viimeisten 15 vuoden aikana suuria askelia. Uusien täsmälääkkeiden avulla yleisimmän tautimuodon, ns. hormonireseptoripositiivisen rintasyövän, hoidossa on saatu hyviä tuloksia.

– Solun jakautumista sääteleviin sykliineihin vaikuttavien täsmälääkkeiden avulla solunsalpaajahoitoihin siirtymistä on voitu pitkittää, mikä antaa potilaille useita hyviä vuosia. Hormonihoitoja ja solunsalpaajahoitoja voidaan myös käyttää peräkkäin vuorotellen, ja molemmista on saatavilla useita erityyppisiä valmisteita.

Noin 25 prosentilla levinnyttä rintasyöpää sairastavista on HER-2-positiivinen rintasyöpä. Sen hoidon perusta on täsmälääke, joka tehoaa hyvin, etenkin jos se yhdistetään solunsalpaajalääkitykseen.

– Kun vielä 15 vuotta sitten HER-2-positiivisen taudin elinajanodote oli noin vuosi, on se nyt viisi vuotta, Tanner kertoo.

Harvinaisimman, HER-2-negatiivisen ja hormoniriippumattoman, ns. kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoitoon ei varsinaisia täsmälääkkeitä vielä ole, minkä takia myös sen ennuste on muita tautimuotoja huonompi. Taudin hoitoon on kuitenkin tulossa uusia, syöpäsolujen kasvua ja jakautumista kohdennetusti estäviä lääkkeitä.

Katse tulevaisuudessa

Pohjois-Suomessa asuva Susanna, 35, sairastaa levinnyttä rintasyöpää. Hänen hormonipositiivinen sairautensa löydettiin runsas vuosi sitten.

– Diagnoosi oli shokki, etenkin, kun syöpä oli ehtinyt levitä luustoon. Kysyin lääkäriltä, paljonko minulla on aikaa. Lääkäri sanoi, että vastausta on mahdotonta antaa, mutta hän sanoi tietävänsä potilaita, joilla tauti on pysynyt remissiossa jopa vuosikymmenen. Otin sen heti omaksi tavoitteekseni, Susanna kertoo.

Hänen hoitonsa alkoivat heti ja niiden vaste oli hyvä. Viisi kuukautta taudin toteamisesta Susanna oli valmis palaamaan töihin.

– Suhtaudun rationaalisesti oikeastaan koko elämään. Ensin mietin, miten mieheni ja lapseni pärjäävät ilman minua. Sitten kun tauti saatiin kuurin, totesin, että haluan palata takaisin työelämään. Osallistuin Suomen Syöpäpotilaat Ry:n Minä, syöpä ja työ -ryhmätapaamisiin ja sain sieltä paljon hyviä vinkkejä töiden hakemiseen ja töihin paluuseen. Nyt minulla on vakituinen työ ja helmikuussa sain ylennyksen, hän iloitsee.

Tällä hetkellä Susanna saa kerran kuussa pistettävää, luustoa vahvistavaa lääkettä sekä hormoniestolääkettä. Hyvien hoitojen ansiosta hän elää tavallista lapsiperheen elämää.

– Lääkärini sanoi, että jos tauti joskus aktivoituu, minulle on jäljellä paljon hyviä sytostaatteja ja täsmälääkkeitä. Se luo uskoa tulevaisuuteen.

Next article