Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Aira Samulin: Sairaudet pois maton alta
Tarinat

Aira Samulin: Sairaudet pois maton alta

aira-samulin
aira-samulin
Kuva: Tuomas Rauhala

Elämä ei ole tasainen polku lähtöpisteestä maaliviivalle. Kuoppia tulee matkan varrella jokaiselle, osalle jyrkempiä kuin toisille. Koko Suomen teräsnainen Aira Samulin peräänkuuluttaa asennetta ja avoimuutta vaikeuksien voittamisessa.

Aira Samulin syntyi mielisairaan äidin syliin 92 vuotta sitten.  Sen jälkeen hänen perheessään on ollut jatkuvasti yksi tai useampi mielenterveyspotilas. Hän on tottunut luovimaan omaisena tyttären, puolison ja äidin roolissa. Aira jos joku tietää, mistä puhuu.

– Harmit ovat osa elämää, ja niistä pitää voida puhua luontevasti. Mielenterveyssairauksia on lakaistu puheissa maton alle niin kauan kuin muistan. Kenenkään tyhmän ihmisen pää ei prakaa, mielenterveyspotilaat ovat tyypillisesti älykkäitä ja herkkiä, muita ajattelevia ihmisiä. Mielenterveyspotilaissa ei ole mitään pelättävää. Puhumattomuudella terveet aiheuttavat hallaa sairastuneille.

Aira kiittelee lääketieteen ja teknologian kehitystä.

– Lääketiede on menossa hyvää vauhtia oikeaan suuntaan. Etähoito ja kotona elämisen mahdollisuudet lisääntyvät. Ihminen pysyy paremmassa kunnossa, kun saa olla kotona.

Kun kotona eläminen ei enää ole mahdollista, elämän tulisi voida jatkua kodinomaisena.

– Esimerkiksi vanhainkodissa ihmisen pitäisi saada lasillinen viiniä ruoan kanssa tai kahvin aveciksi konjakki niin halutessaan. Ne ovat pieniä asioita, mitkä ylläpitävät elämänlaatua, iloa ja kotoista tunnelmaa, Aira tietää.

Lue myös: Maija-Liisa Peuhu: ”Minkäänlaisia oireita minulla ei aiemmin ollut”

Aira Samulin on pysynyt kaikki vuodet rautaisessa kunnossa yksinkertaisin keinoin. Kuva: Tuomas Rauhala

Aivoruokaa ja kiitollisuutta

Aira itse on pysynyt kaikki vuodet rautaisessa kunnossa. Keinot ovat yksinkertaiset.

– Olen ollut tarkka siitä, mitä ajattelen ja mitä suuhuni pistän. Jos syntyy mielisairaana, päästä on pidettävä vielä kovemmin huolta. Yhtä lailla jos syntyy alkoholistina, viinaa ei kannata ottaa yhtään.

– En täytä päätäni myrkyillä enkä negatiivisuudella. En valita, päivittele tai ihmettele turhanpäiväisyyksiä. Harmaata ilmaa tai ratikan myöhästymistä. Ihmisen päähän mahtuu vain rajallinen määrä ajatuksia, ja jokainen itse päättää mitä sinne valitsee. Kaikilla on elämässänsä jotain hyvää, mistä olla kiitollinen. Pää pysyy huomattavasti paremmassa kunnossa, kun sen täyttää positiivisilla asioilla.

Aira korostaa, että aivoja tarvitsee hoitaa.

– Liikun, nukun riittäväsi, syön terveellisesti ja näyttävästi. Annoksen on oltava kaunis, liikunnan miellyttävää eikä rääkkiä. Pureskelen jokaista suupalaa 40 kertaa. Otan kaiken ilon ja kauneuden irti. Saan nautintoa myös vapaaehtoistöistä, pukeutumisesta ja tanssimisesta. Tuntemattoman vanhuksen jututtamisesta. Ihmisistä, joista hehkuu aitous. Se on sitä todellista kauneutta.

Next article