Etusivu » Hyvinvointi » Rinnat kannattaa tutkia itse säännöllisesti
Rintasyöpä

Rinnat kannattaa tutkia itse säännöllisesti

Omatarkkailussa suositellaan etsimään mahdollisia muutoksia sekä silmin tarkkailemalla että sormin tunnustelemalla. Kuva: Getty Images

Rintojen omatarkkailu on tärkeä osa naisten terveyden edistämistä, sillä se voi auttaa havaitsemaan rintasyövän varhaisessa vaiheessa.


Miksi naisen kannattaa tutkia itse rintansa säännöllisesti?

Naiset ovat omien rintojensa parhaita asiantuntijoita ja voivat huomata rintasyöpään viittaavat muutokset varhaisessa vaiheessa. Aikainen havaitseminen on tärkeää – mitä aiemmin syöpä diagnosoidaan, sitä parempi on sen ennuste. Vaikka monet naiset käyvät säännöllisesti rintasyöpäseulonnoissa, tehdään ne kuitenkin kahden vuoden välein. Muutokset voivat kehittyä tuona aikana, joten omatarkkailun rooli on suuri.


Miten omatarkkailua tulisi tehdä?

Omatarkkailussa suositellaan etsimään mahdollisia muutoksia sekä silmin tarkkailemalla että sormin tunnustelemalla. Rintoja katsellaan hyvässä valossa edestä ja sivuilta. Tarkkaile rintojen muotoa, kokoa, ihon väriä ja mahdollisia muutoksia, kuten kyhmyjä tai ihossa olevia kuoppia tai vetäymiä. Tunnustele rintoja sormin kevyesti mutta napakasti painellen. Paras asento tähän on selin maaten. Kannattaa tarkkailla myös kainaloita ja solisluun kuoppia sekä nännistä mahdollisesti valuva eritettä. Jos huomaat yhdenkin näistä muutoksista, ota yhteyttä lääkäriin.


Kenelle omatarkkailu sopii ja miten se muuttuu eri ikäkausina?

Rintojen omatarkkailua suositellaan kaikille naisille. On hyvä muistaa, että myös miehillä ja transihmisillä on riski sairastua rintasyöpään. Rintojen rakenne muuttuu usein iän myötä. Nuorempana rinnat ovat usein tiiviit ja ryynimäiset, kun taas vaihdevuosien alkamisen jälkeen ne saattavat tuntua pehmämmiltä. Omaseurannan tekniikka on sama iästä riippumatta, mutta on tärkeää huomioida ikäkauden tuomat muutokset ja oppia tunnistamaan ne.

tunnerintasi.fi
Artikkeliin antoi haastattelun Tunne rintasi ry:n toiminnanjohtaja Johanna Artola.

FI2309225881

Next article