Etusivu » Hyvinvointi » Perinne ei saa olla kahle – näin vähennät joulustressiä
Joulu

Perinne ei saa olla kahle – näin vähennät joulustressiä

Jos asioista pystytään puhumaan ja sopimaan, millä tavalla joulua vietetään juuri tänä vuonna, ollaan jo pitkällä. Kuva: Pekko Vasantola

Joulua kannattaa uskaltaa katsoa kokonaisuutena ja tehdä rohkeasti joulusta oman perheen näköinen. Itseltään on hyvä kysyä mikä on realistista, mitä jaksaa, mitä todella haluaa ja tarvitsee.

– Joulu on odotettu juhla, johon halutaan panostaa. Samalla siihen usein latautuu paljon odotuksia ja pelkoakin siitä, ettei kaikki mene suunnitellusti, toteaa Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Juhani Koskelin.

Hyvin usein aikuiset haluavat tuoda joulun viettoon elementtejä omasta lapsuudesta. Toistuva kysymys saattaa olla, missä ja keiden kanssa joulua vietetään

– Jos asioista pystytään puhumaan ja sopimaan, millä tavalla joulua vietetään juuri tänä vuonna, ollaan jo pitkällä. On hyvä miettiä, mitä elementtejä jouluun tuodaan lapsuuden perheestä ja mitkä ovat juuri meidän joulumme yhteisiä elementtejä.

Karsi turha

Jouluvalmistelut ja taloudelliset paineet saattavat nostaa stressitasoa.

– Joulunakaan ei kannata elää varojensa ylitse. Onkin hyvä etsiä tapoja lahjoittaa esimerkiksi yhteistä aikaa. Ylipäänsä jouluvalmistelua helpottaa, jos miettii mitkä asiat ja tarjottavat tuovat itselle joulun tuntua ja voisiko kokonaisuudesta karsia jotakin, Koskelin toteaa, ja jatkaa:

– Varsinkaan pikkulapsiaikana ei kannata vaatia joululta rauhallisuutta, vaan voi keskittyä yhdessä joulun iloon.

Pakilan seurakunnan äitiysvapaalla oleva lastenohjaaja Moona Seppä tukee ajatusta siitä, että lapset saavat tulla mukaan juuri sellaisena kuin he ovat.

– Kuuntelemme herkällä korvalla perheiden tarpeita ja yllätyimme siitä, miten paljon vanhempia stressasi ottaa lapset mukaan jopa perhemessuun. Korostankin, että lapset saavat näkyä eikä tarvitse jännittää pysyvätkö he penkissä, toteaa Pakilan seurakunnassa vuoden 2016 jouluntuottajana toiminut Seppä.

Jouluvalmistelua helpottaa, jos miettii mitkä asiat ja tarjottavat tuovat itselle joulun tuntua. Kuva: Pekko Vasantola

Osallistu mielekkäästi

Seurakunnan strategian mukaisesti Pakilassa on jalkauduttu kysymään, mitä ihmiset toivovat seurakunnalta. Apuna on käytetty palvelumuotoilua.

– Haastatteluissamme selvisi, että joululta halutaan tunnelmaa ja perinteiden ylläpitoa. Pienten lasten äidit jopa yllättyivät, miten tärkeää heistä on tehdä asiat kuten aina ennenkin. Haastatteluiden pohjalta perheille tarjottiin mielekkäitä osallistumismahdollisuuksia, kuten Lelut kiertoon -tapahtuma, joulukorttiaskartelua, kahvila ja suosittu Tonttuparkki, johon vanhemmat voivat tuoda lapsiaan hoitoon esimerkiksi jouluostosten ajaksi, Seppä kertoo.

Kiitosta kerännyt idea oli myös keikkatyön lahjoittaminen ysiluokkalaisille.

– Ihmiset saivat joulun aikaan lahjoittaa ysiluokkalaisille keikkatöitä, joista oppilaat saivat palkkaa 10 euroa tunnissa ja työkokemusmerkinnän.

Seppä toteaa ihmisten ilahtuneen, kun heitä on kuultu ja he ovat päässeet vaikuttamaan seurakunnan asioihin

– Kannattaa tulla yhdessä ideoimaan ja luomaan toimintaa. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

Viisi vinkkiä stressittömään jouluun:

1. Tee rohkeasti valintoja oman perheen näköiseen jouluun.
2. Mieti, kuinka paljon varaat aikaa jouluvalmisteluihin ja kuinka paljon itse juhlasta nauttimiseen.
3. Kuulostele minkälaiset perinteet sopivat elämäntilanteeseesi.
4. Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin tavarat.
5. Keskity joulun iloon.

Next article